Instituţiile statului trebuie să fie puternice, dar suple

eugen tapu nazare2

* Interviu cu senatorul PNL Eugen Ţapu Nazare

 Rep: Aţi reuşit ca, într-un timp relativ scurt, să reactivaţi o organizaţie care, cel puţin dinafară, părea închisă şi încremenită. Se vedea eronat?

Eugen Ţapu Nazare: Nu. Când am preluat organizaţia municipală PNL, acum 4 luni, am găsit în scripte 1200 de membri, în realitate erau doar 420, iar restul erau fictivi. Din cei 420, însă, doar 120-150 erau activi. Într-adevăr, era un partid închis. Plecând de la ce-am găsit, am luat decizia să deschidem partidul, pentru că nu putem altfel să atingem nişte obiective importante, cu echipa pe care am format-o. Acum sunt 800 de membri cotizanţi şi 500 de membri activi.

Rep: Echipa există. Obiectivele pe care trebuie să le atingă?

E.Ţ.N. : În primul rând obţinerea a minim 30% la Parlamentul European, apoi câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2014, iar obiectivul central are două direcţii: câştigarea alegerilor locale şi a celor parlamentare. Când spun alegeri locale mă refer la câştigarea Primăriei şi a Consiliului Local Piatra Neamţ. Pentru a atinge obiectivul câştigarea Primăriei Piatra Neamţ vom avea 5-6 candidaţi foarte buni, iar cine va fi plasat pe primul loc într-un sondaj făcut cu un an, un an şi două luni înainte de alegeri, va intra în cursă. De la ideea de a avea candidaţi foarte buni am pornit şi deschiderea partidului, pentru că nu poţi avea succes cu o mentalitate de partid de 10 %.

Rep: Deschiderea partidului a implicat aducerea unor oameni de valoare care să poată face faţă oricăror curse electorale. Cine sunt ei?

E.Ţ.N.: În ultimele 4 luni, PNL Piatra Neamţ a înscris 15 profesori, 4 medici, 27 de economişti, 6 jurişti, 4 sociologi, 30 de ingineri, 5 artişti, cam 20 de tehnicieni şi 12 sau 14 cadre sanitare. Şi mergem în continuare pe ideea de deschidere, pentru ca înainte cu o lună, două de alegerile prezidenţiale să avem între 1000 şi 1200 de membri activi, iar înainte de alegerile locale să ajungem la 1500 de membri activi. Nu-i suficient să propui o personalitate pentru primărie, dacă nu ai în spate o echipă. Principiile din managementul politic sunt aceleaşi ca în managementul clasic. 1. Niciodată nu poţi reuşi de unul singur, ci numai în echipă! 2. Gândeşte global şi acţionează local!

Rep: Ca să respectăm principiile dialogului ordonat. Oamenii trebuie să ştie. 1. Cine sunteţi? 2. Ce vreţi?

E. Ţ.N.: Avem o istorie de exact 138 de ani  şi două luni în spate, timp în care PNL nu şi-a schimbat nici denumirea, nici ideologia în linii mari, ci doar a completat-o. Concret pilonii liberalismului au rămas aceiaşi. 1. Individul. Individul care are prioritate în faţa statului, după principiul că statul trebuie să fie în slujba cetăţeanului şi nu invers. Este ca un contract prin care fiecare contribuabil investeşte în stat. Iar instituţiile trebuie să fie puternice, dar suple. 2. Garantarea proprietăţii. O opţiune de dreaptacare limitează intervenţia proprietăţii de stat în proprietatea privată. 3. Piaţa – cererea şi oferta. Noi, liberalii, pledăm pentru statul minimal în economie. Cu alte cuvinte, mai multă economie şi mai puţină politică. De exemplu, în perioada 2005-2008, am aplicat deviza „Prin noi înşine”, tocmai când expira acordul cu FMI. În opinia mea a fost cea mai prosperă perioadă a naţiunii după 1990. Prosperă din punctul de vedere al cetăţeanului. Nu vedem de ce nu ar fi repetată o experienţă reuşită. Am stimulat investiţiile, pentru ca fiecare să prospere, am redus fiscalitatea şi i-am lăsat pe oameni să dezvolte liber afaceri. 4. Cel mai important pilon este libertatea. Vorbim de libertăţi de apărare a drepturilor omului. Un tip de libertate pe care liberalii o apără: când un om de afaceri nu-şi plăteşte datoriile, statul îi pune penalităţi. Noi vrem să se întâmple şi invers.

Rep: Dacă aceşti piloni au rămas neclintiţi de 138 de ani, probabil că în jurul lor ar trebui concentrate ideile de dezvoltare a naţiunii.

E.Ţ.N.: Pe aceste valori gândite global trebuie şi va fi axată dezvoltarea României, a judeţului Neamţ şi a municipiului Piatra Neamţ. Numai aşa, într-un stat de drept în care se respectă libertăţile individuale, fiecare cetăţean poate trăi din ce în ce mai bine. Ţin audienţe la biroul senatorial şi, dacă până acum, 80% din cei 20-25 de oameni care veneau săptămânal aveau probleme cu proprietăţile şi cu justiţia, în ultima perioadă 80% au probleme legate de locul de muncă. A avea un loc de muncă, a avea independenţă financiară este o formă de libertate. Pentru respectarea acestor libertăţi militez, din acest motiv candidez dminică la alegerile din organizaţia PNL Piatra Neamţ, pentru a continua programul cu echipa pe care o propun.

A consemnat Cristina MIRCEA