În instanţă, trasarea hotarului între Pipirig şi Vînători

Tina-Hotar,Marcel Pruna primar Pipirig

* Casa într-o comună,  impozitul în alta! * „Zona de conflict”, doar 2 hectare…

Până la urmă s-a ajuns în instanţa de judecată cu trasarea hotarului dintre comunele Pipirig şi Vânători-Neamţ. Deşi această problemă e foarte veche , ea a apărut chiar înainte de reorganizarea teritorială din 1968. Mai exact, din momentul în care au început lucrările  la barajul de acumulare de la Bicaz,  când foarte multe gospodării din zona adiacentă au fost strămutate în alte localităţi nemţene. De atunci, în dispută sunt vreo 2 hectare de teren, situate în zona Mănăstitii Secu. În timp, aici, strămutaţii din zona lacului de acumulare au făcut 7 case, pe teritoriul comunei Vânători-Neamţ, dar cu autorizaţii de construcţie luate de la Pipirig.  În timp, familiile respective  la Primăria Pipirig şi-au deschis şi rolurile agricole, tot aici, anual,au plătit şi toate taxele şi impozitele locale datorate.

Aşa se face că oamenii din „zona de conflict” sunt cu casa într-o comună şi cu impozitul în alta, situaţia fiind tolerată de ambele primării. Periodic, se pare că nu mai e loc de bună vecinătate. Asta se întâmplă atunci când vine vremea verificării hotarelor dintre localităţi, acţiune care se face din 10 în 10 ani. Sunt momentele în care se cam „încing” spiritele. Nu mai contează din care parte a hotarului porneşte zâzania. Cert este că oamenii sunt  puşi în situaţia de a-şi alege   localitatea de domiciliu! Pipirig ori Vânători:..

Pentru că primarii  celor două comune nu au „căzut la pace”, instanţa de judecată va fi cea care va trebui să traseze hotarul între comunele Pipirig şi Vânători. Un termen de judecată deja s-a consumat, urmează altul. Ce intenţi au cei doi edili, cum vor tranşa situaţia, rămâne  de văzut.

* Primarul de Pipirig: „Am propus să  dau, la schimb, 2 ha teren…”

„Am lista cu semnăturile oamenilor de acolo, ei declară şi semnează că nu vor să se mute cu domiciliul la Vânători, vor să rămână în continuare la noi, la Primăria Pipirig. Sunt în total 7 gospodării, în care trăiesc 25 de suflete. Sunt strămutaţi în zona Mănăstirii Secu din anul 1958, ei ocupă 2 hectare de teren, care sunt întabulate tot pe comuna Pipirig.  Drumul judeţean care merge la Mănăstirea Secu delimitează comunele Vânători şi Pipirig. Cele 7 gospoddări sunt situate pe partea stângă a drumului, spre Vânători. Eu am propus să dau la schimb 2 hectare de teren în extravilan, situat tot în zona Mănăstirii Secu. Ca să nu mai strămutăm în acte acele gospodării. Adică să râmână tot la comuna Pipirig. Dar n-am ajuns la înţelegere. Acum, să vedem cum va hotărâ instanţa de judecată.”

* Primarul de Vânători-Neamţ: „Nu pot ceda din pământul comunei”

 „Limita dintre noi, vechiul hotar este trasat de drumul judeţean ce duce spre Mănăstirea Secu. Dintotdeauna a fost aşa! Noi avem acte perfect legale, delimitarea între cele două comune este clar stabilită. Situaţia cu casele într-o comună şi cu plata impozitelor în alta e foarte veche, aşa am preluat-o când am venit eu primar, în anul 2000. Teritorial, cele 7 case sunt la Vânători, dar s-au înscris cu rolul agricol la Pipirig. Acum se încearcă să se preia aceste case, cu tot cu terenul din zona respectivă, să se schimbe limita, hotarul dintre cele două comune. Dar noi avem acte pe acel teren, nu-l putem da aşa pur şi simplu. Nu pot să fac asta de capul meu, fără acte. Nu pot ceda din pământul comunei, asta numai instanţa de judecată poate să hotărască. Noi avem toate documentele în regulă, în privinţa hotarului.”

Din păcate, hotarul dintre cele două comune a ajuns  la instanţa de judecată, pentru că nu s-a găsit soluţia pe plan local. Una rezonabilă, spre binele familiilor din „zona de conflict”.

Tina CONDREA