Inspectorii veterinari în control înainte de Paşte

În această săptămână premergătoare sărbătorilor Pascale catolice, inspectorii veterinari intensifică verifică modul în care sunt respectate condiţiile de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel şi a ouălor, precum şi a altor alimente de origine animală. Inspectorii DSVSA Neamţ vor controla toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi alimentaţie publică.

La nivelul DSVSA şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, va fi asigurată permanenţa, inclusiv sâmbăta şi duminica, în perioadele 26-31.03.2013 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 20.04-05.05.2013 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe).

Astfel, consumatorii pot sesiza orice problemă de sănătate publică atât la medicul veterinar de circumscripţie cât şi la sediul DSVSA Neamţ orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. De asemenea, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care vor fi valorificate carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

În vederea conştientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară, reprezentanţii DSVSA vor fi obligaţi să informeze în scris primăriile şi prefectura asupra acestor aspecte.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA judeţene vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Reprezentanţii DSVSA Neamţ au subliniat că sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi publicate pe site-ul ANSVSA, precum şi în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară şi unde sunt respectate condiţiile de igienă stabilite prin legislaţie. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este  permisă numai în perioadele 25-31.03.2013 şi 20.04-05.05.2013.