Controalele efectuate, în ultima lună, de inspectorii sanitari veterinari din Neamţ în ferme, centre de colectare şi procesare a laptelui, dar şi la operatorii economici care comercializează lactate au scos la iveală o serie de nereguli. În principal, s-a constatat nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului, precum şi utilizarea laptelui materie primă provenit din exploataţii de animale al căror status de sănătate nu este controlat şi atestat de către medicii veterinari. “În perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, consilerii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, au verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate. Pentru neregulile constatate au fost date amenzi şi au fost stabilite termene de remediere. S-au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale în valoare totala de 6000 lei şi 4 avertismente pentru care au fost stabilite termene de remediere”, ne-a transmis conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, prin Biroul de presă. În cadrul acestui control tematic, au fost verificate 12 de ferme, 5 de centre de colectare a laptelui, 3 de unităţi de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 6 unităţi prelucrare a laptelui înregistrate sanitar- veterinar, 4 depozite independente şi 4 operatori economici care asigură stocarea si distribuirea produselor lactate prin programul „Laptele şi cornul”. Dintre neregulile constatate menţionăm: nerespectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă referitoare la mulsul, colectarea, răcirea şi procesarea laptelui crud; utilizarea laptelui materie primă provenit din exploataţii de animale al căror status de sănătate nu este controlat şi atestat de către medicii veterinari care asigură supravegherea sanitară a acestor exploataţii; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură a laptelui pe durata transportului; inexistenţa unor programe proprii de control, în vederea determinării criteriilor pentru laptele crud (număr total de germeni, număr celule somatice, reziduuri de antibiotice); lipsa procedura privind verificarea si utilizarea laptelui colostral si a laptelului mastitic.
Geanina NICORESCU