Inspectorii ITM au mers în pădure să vadă condițiile de muncă

ITM-HarleaMunca la pădure nu este dintre cele mai ușoare, iar când cei care dețin firme în domeniu nu asigură nici măcar minimul de condiții salariaților, riscurile de accidentări grave crește considerabil. O trusă de prim ajutor, un echipament de protecție adecvat fac de multe ori diferența între viață și moarte și, cel mai important, oferă timp celor care sunt victime în evenimente nedorite la locul de muncă.

Lipsa dotărilor minime și a siguranței muncitorilor forestieri sunt principalele aspecte descoperite la controlul derulat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț la 16 firme din domeniul lucrărilor silvice și exploatării forestiere din județ. Acțiunea a cuprins perioada 5-12 aprilie, inspectorii constatând nereguli la toate societățile verificate. La locurile de muncă unde inspectorii au ajuns în control au fost găsiți 36 de muncitori forestieri (fasonatori mecanici, tafiști, legători de sarcină), care au fost la rândul lor chestionați despre condițiile de muncă. „S-au constatat 20 deficiențe pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere și au fost sancționați toți cei 16 angajatori, cărora li s-au aplicat 16 avertismente contravenționale și 4 amenzi în valoare totală de 15.500 lei“, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Neregulile cele mai grave, descoperite la un sfert dintre firmele controlate, au fost sancționate cu amenzile prevăzute în normele de protecția muncii. Printre aspectele mai grave, inspectorii de muncă au constatat că la un angajator nu se asigură echipamentul individual de protecția muncii, un fasonator mecanic fiind surprins fără pantalon antilanț. La o altă societate nu era asigurat primul ajutor la locul de muncă, unde nu exista nici o trusă sanitară. La platformele primare ale unui alt angajator nu exista nici un fel de semnalizare pentru a asigura securitatea și sănătatea salariaților, iar la un altul modul de depozitare a buștenilor în platforma primară era necorespunzătoare normelor de protecția muncii, punând în pericol siguranța muncitorilor.

Cristina IORDACHE