Inspectorii DSVSA Neamţ au început, deja, verificările pentru o masă de Paşte fără toxiinfecţii alimentare

De miercuri, este asigurată şi permanenţa la sediul DSVSA, inclusiv în weekend-uri Geanina NICORESCU În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ, prin structura de control, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. Aceste acţiuni includ toţi medicii veterinari din cadrul DSVSA Neamţ, circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi circumscripţiile sanitare veterinare zonale (CSVZ). Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. Conducerea DSVSA a stabilit programul de lucru pentru perioada 7 martie- 7 aprilie 2018, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitar- veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În aceeaşi perioadă este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul DSVSA. Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 30 martie- 7 aprilie În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi. Acţiunile de control vor avea în vedere o serie de procese, printre care şi modul în care fermele/exploataţiile vor livra animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Trebuie subliniat că sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor Iar activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 30 martie- 7 aprilie 2018. Vor fi verificate, implicit, şi alte produse destinate consumului uman- ouăle, laptele şi produsele din lapte, peştele şi, desigur, produsele tradiţionale- cozonacii, pasca etc. “În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor”, atrag atenţia inspectorii DSVSA Neamţ.