* Finanţiştii nemţeni se tem că şi posturile de execuţie se vor reduce cu 30%
Aproape 500 de salariaţi din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ, inclusiv Garda Financiară şi Direcţia Vamală Neamţ, au început numărătoarea inversă cu îngrijorare faţă de locurilor lor de muncă. La finele acestei luni urmează să apară normativul care va bate în cuie noua structură regională din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală precum şi a noii înfiinţate instituţii Direcţia Naţională Antifraudă, care va funcţiona tot pe sistem regional.
Ordonanţa apărută în Monitorul Oficial vorbeşte cert, deocamdată, de o reducere de 30% a posturilor de conducere de la nivelul direcţiei judeţene. Finanţiştii nemţeni, care au mai trecut printr-o restructurare, se tem că cel puţin acelaşi procent îi va afecta şi la nivelul funcţiilor executive pe care le deţin, cu atât mai mult cu cât unul din scopurile declarate ale reorganizării este scăderea cheltuielilor de personal şi îmbunătăţirea activităţii de combaer a evaziunii şi a fraudei fiscale. „Este firesc să existe teamă şi îngrijorare în rândul personalului, însă deocamdată nu avem nimic concret, în afară de ce prevede hotărârea de guvern”, spune Delia Călin, director executiv adjunct al DGFP Neamţ. „Aşa încât este prematur să lansăm vreo ipoteză, în condiţiile în care nici date concrete nu sunt, acestea vor fi aflate abia la sfârţitul lunii când va fi emis ordinul ce va reglementa exact modul în care se va face această reorganizare. Nici în privinţa funcţiilor de conducere nu am date, aşteptăm să fie publicată noua organigramă şi statul de funcţii şi atunci vom şti exact”.
Direcţia Finanţelor Neamţ va fi absorbită în direcţia regională care va lua fiinţă pe aceeaşi arie de competenţă ca Agenţia de Dezvoltare Nord – Est, iar Garda Financiară şi Vama se vor desfiinţa pentru ca apoi să se înfiinţeze Direcţia Antifraudă, instituţia care va prelua atribuţiile de control. „Având în vedere alte asemenea procese de restructurare şi reorganizare care au mai avut loc, cred că nu toţi oamenii se vor mai regăsi în noile structuri, însă ca funcţionari vor rămâne la dispoziţie, în corpul funcţionarilor publici vreme de doi ani de zile. Nu am alte informaţii, decât cele publicate prin această hotărâre de guvern, dar la simpla lecturare se vede că vor fi posturi reduse, dacă ţinem cont că încadrarea personalului în noua direcţie regională şi în noua Direcţie Naţională Antifraudă se va face în limita posturilor ce vor fi aprobate”, a declarat Valeriu Baziotis, şeful Gărzii Financiare Neamţ.
Angajaţii din Finanţele Publice Neamţ mai au un motiv de îngrijorare: rămânerea în sistem ar putea fi condiţionată de necesitatea deplasării în altă parte a ţării. Atmosfera în instituţiile vizate de restructurare este una încordată şi apăsătoare din cauza lipsei de informaţii, iar perspectiva nu se anunţă a fi bună pentru toată lumea. Accederea în Direcţia Antifraudă se va face prin concurs, iar candidaţii vor fi evaluaţi psihologic într-o manieră extrem de complexă, în anumite centre care vor fi acreditate, lucru care deja îi înspăimântă pe finanţişti întrucât nu ştiu ce standarde li se cere să îndeplinească. „Este o chestiune absolut inedită, această anunţată evaluare psihologică ce se va aplica celor care vor dori să obţină o funcţie în cadrul Direcţiei Antifraudă. Nici măcar noi, când susţineam examenul pentru funcţia de conducere, nu treceam prin astfel de evaluări psihologice, ci eram testaţi doar din punct de vedere profesional”, a mai spus directoarea adjunct Delia Călin. Aşteptarea celor 494 de actuali salariaţi ai Fiscului, Gărzii Financiare şi Vamă va lua sfârşit la finele acesti luni, când urmează să apară normele de aplicare, ce va fi urmată de desfăşurarea efectivă a procesului, ce nu ar trebui să dureze mai mult de 90 de zile.
Cristina IORDACHE