Inspectorii Antifraudă, în control în această minivacanță

anaf2În această minivacanță, inspectorii antifraudă sunt în derularea unei ample acțiuni de control similară celei din luna noiembrie 2015. În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2016, echipele Direcției Generală Antifraudă Fiscală desfășoară o acțiune operativă de control la nivel național, premergătoare celor care de regulă au loc în luna decembrie. „Este începutul unei serii de verificări ce se vor desfășura pe întreg parcursul lunii decembrie, ca urmare a intensificării anumitor activități economice specifice care prezintă riscuri în ceea ce privește manifestarea unor fenomene circumscrise fraudelor fiscale și vamale, cu ocazia sărbătorilor de iarnă“, spune comunicatul ANAF.

Inspectorii antifraudă vor urmări cu precădere fluxurile de bunuri provenite din achiziții intracomunitare sau din import, în vederea identificării riscurilor determinate de comportamentul fiscal al destinatarilor înscriși în documentele de transport, de proveniență și în documentele vamale. Activitățile de monitorizare și de analiză de risc au fost deja demarate, urmând ca informațiile obținute să fie valorificate pe parcursul acestor acțiuni operative.

Aceste controale țin cont de constatările obținute în operațiunile „Cristal“ și „Helios“, astfel că verificările de acum se vor desfășura și la centrele comerciale și zonele cu risc fiscal semnificativ în care s-au constatat cele mai multe abateri. Operațiunile „Cristal“ și „Helios“ s-au derulat și la agenții economici din Neamț. Anul trecut, în perioada octombrie-decembrie au fost controlate firme din orașele Piatra Neamț, Roznov, Roman, Bicaz și Târgu Neamț și din comunele Timișești, Ceahlău, Vânători, Săbăoani, Grumăzești, din domenii de activitate precum comerț cu legume-fructe, produse alimentare și nealimentare, alimentație publică (restaurante) și achiziții intracomunitare. Inspectorii Antifraudă au aplicat, atunci, amenzi în valoare totală de 174.750 de lei, confiscări de sume, venituri ilicite și bunuri în valoare de 161.017 de lei și au suspendat activitatea comercială a unui operator economic. Printre cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii antifraudă se află încălcarea reglementărilor în vigoare privind actualizarea evidențelor contabile, emiterea bonului fiscal cu date eronate sau deținerea de sume fără documente justificative. Din informațiile furnizate de DGAF, au fost depistate prejudicii totale de 274.461 de lei și s-au dispus măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare totală de 1.439.286 de lei.

La nivel național, DGAF a verificat și monitorizat agenții economici din 101 complexuri, piețe, depozite, zone din apropierea centrelor engros și au fost oprite pentru verificări 39.596 mijloacele de transport pentru controlul legalității desfășurării activității și existența documentelor justificative pentru mărfurile transportate, consemnarea informațiilor referitoare la persoanele și mărfurile implicate în transport și documentele corespunzătoare, informează DGAF.

Operațiunea „Cristal“ a însemnat verificarea a 4.030 de contribuabili, la finalul acțiunii fiind aplicate 4.394 de amenzi în valoare de 25.214.011 lei și confiscarea unor sume, venituri ilicite și bunuri în valoare totală de 15.231.590 lei, din care numerar în valoare de 550.795 lei, venituri ilicite în valoare de 1.077.328 lei și bunuri în valoare de 13.603.467 lei.

A fost suspendată activitatea în cazul a 27 operatori economici pentru nedotare cu aparate de marcat electronice fiscale și a unui operator economic pentru neutilizarea aparatului de marcat electronic fiscal. A fost interzisă desfășurarea uneia dintre activitățile de comerț engros sau cu amănuntul pentru 221 de contribuabili care desfășurau simultan aceste activități, în mod nelegal, în aceeași suprafață de vânzare și s-au instituit 34 de măsuri asiguratorii în valoare de 4.170.828 lei.

DGAF mai precizează că pentru continuarea verificărilor, 895 de contribuabili au fost invitați la sediile direcțiilor regionale antifraudă fiscală pentru clarificarea unor aspecte constate cu ocazia controalelor, iar urmare verificărilor efectuate la 9 contribuabili s-a considerat necesară extinderea controalelor pe întregul lanț al furnizorilor.

Cristina IORDACHE