Inspectoratul pentru Situații de Urgență are stemă

heraldic isuÎnsemnul heraldic (foto) a fost acordat Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț din data de 2 septembrie, prin ordin al ministrului afacerilor interne. Acesta va însoți în antete documentele oficiale, corespondența instituției, va fi prezent la acțiunile de protocol și în alte acte.

Emblema a fost elaborată din elemente aprobate de comisia de heraldică din cadrul MAI, din care a făcut parte colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț. „Am propus și mi-ar fi plăcut să facă parte din însemnul heraldic Cetatea Petrodava și steagul dacilor ca simboluri locale, dar nu au fost acceptate din cauză că nu se încadrau în regulile de heraldică“, a spus colonelul Ioan Nițică.

Elementele componente ale însemnului heraldic sunt preluate o parte din stema MAI: pe fond purpuriu, o acvilă cruciată de aur, cu capul spre dreapta, ciocul și ghearele roșii, aripile deschise, ținând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (Curaj și devotament).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond purpuriu: * INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ * (în partea de sus și în sensul acelor de ceasornic) „PETRODAVA“ AL JUDEȚULUI NEAMȚ (în partea de jos și în sens invers acelor de ceasornic).

Pe pieptul acvilei se află un scut tăiat în furcă răsturnată. În cartierul 1, pe purpuriu, sunt două topoare încrucișate în săritoare, suprapuse pe o cască de pompier așezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta și în stânga ramuri de stejar, totul de argint.

În cartierul 2, pe argint, se află o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat. În cartierul 3, pe albastru, este figurată capra neagră, sărind spre dreapta peste o stâncă din argint.

Ca semnificație, elementele din compunerea însemnului heraldic înseamnă: casca și topoarele sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea; grenada explodând amintește de participarea pompierilor militari la Războiului pentru cucerirea Independenței de Stat a României; Ramurile de stejar – forța, puterea, autoritate veche; turta portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat – protecția civilă; capra neagră și stânca – elemente preluate de la stema județului Neamț, pe teritoriul căreia unitatea își desfășoară activitatea.

C.I.