Înşelat pentru o subvenţie de 2600 de euro

Unicul nemţean care a avut proasta inspiraţie să falsifice un document care i-a permis să încaseze nişte bani europeni pentru o cultură de grâu a fost trimis recent în judecată. Romaşcanul Bogdan Gheorghiu a fost denunţat de beneficiarul de drept al subvenţiei, numai că acesta s-a trezit pe din afara problemei. Procurorii l-au anchetat şi l-au trimis în judecată pe Bogdan Gheorghiu, zilele acestea urmând să aibă loc primul termen în proces. Numai că Ioan Hârţan, cel care a demascat tărăşenia şi a pierdut banii care i se cuveneau, s-a trezit că este ignorat, neprimind nici măcar un răspuns la sesizările făcute inclusiv la organele judiciare.

* Arendaş păgubaş

Ghinionul a făcut ca trei zile să facă diferenţa între a fi beneficiar de subvenţie şi a rămâne fără bani. În mai 2011, Ioan Hârţan a ajuns la APIA Neamţ cu trei zile mai târziu decât cel care a avut suficient tupeu pentru a i-o lua înainte, deşi o parte din documentaţia acestuia era falsificată. Miza era una importantă şi însemna subvenţia pentru o suprafaţă de teren agricol pe care Bogdan Gheorghiu a cumpărat-o de la o rudă a lui Ioan Hârţan. Când acesta, în calitate de arendaş, s-a prezentat la centrul judeţean APIA Neamţ cu un dosar întreg, prin care făcea dovada că el a cultivat pământul, că el a cumpărat seminţele, el a ţinut terenul în arendă, a asigurat cultura şi că urma să strângă recolta, i s-a spus că pentru cele 20 de hectare din punctul  numit „Pădure Stejar” de la Secuieni s-a depus deja documentaţia pentru subvenţie. Titularul cererii nu era nimeni altul decât Bogdan Gheorghiu.

„În contractul de vânzare-cumpărare a terenului, care a fost încheiat pe 30 decembrie 2010, se stipula faptul că Bogdan Gheorghiu urma să intre în stăpânirea de fapt asupra terenului abia după recoltarea grâului, şi nu de la data încheierii vânzării, dar el a falsificat documentul ştergând exact această menţiune”, spune Ioan Hârţan.” Aşa a fost şi înţelegerea dintre noi. Însă pe 15 mai 2011, când m-am dus la APIA cu documentaţia, mi s-a spus că pe 12 mai 2011 Bogdan Gheorghiu depusese actele la centrul local Moldoveni, bineînţeles falsificate. Fiind în relaţii bune cu rudele lui, am luat legătura cu ele şi mi s-a spus că o să se rezolve problema, după care au venit cu tot felul de propuneri, minţindu-mă mereu. Până pe 19 aprilie 2012, când mi-au spus să-mi văd de bătrâneţe că nu-mi dă nici un ban, motiv pentru care am făcut plângere penală la Parchetul Roman. Din mai 2011 şi până pe 30 noiembrie 2012 eu am trecut prin 4 operaţii pe coloană şi o serie de tratamente la diverse clinici de recuperare, iar acum, pe 6 decembrie am aflat din ziarul „Ceahlăul” că Bogdan Gheorghiu a fost timis în judecată de DNA Bacău şi că APIA Neamţ este parte civilă, deşi în tot acest timp ar fi trebuit să primesc şi eu măcar un răspuns de la parchet sau poliţie”

* ”Detectiv” pentru APIA

Nedumerirea pietreanului este cu atât mai mare cu cât săptămâna trecută, când a venit la noi, la redacţie, el nu se regăsea sub nici o calitate în acest dosar. „Eu nu înţeleg de ce APIA este parte civilă şi nu eu, care am făcut sesizarea la Parchetul Roman! Eu am făcut toată munca de detectiv pentru APIA, mergând pe la diverse instituţii şi solicitând documente care toate atestă dreptul meu asupra celor 2.661,4 euro cât a fost subvenţia pe cele 20 de hectare cultivate cu grâu, bani încasaţi în mod necuvenit de către Bogdan Gheorghiu?! Şi culmea este că eu nu mai apar deloc în acest dosar, care a ajuns la Judecătoria Roman şi are stabilit un prim termen, motiv pentru care solicit ca eu să fiu citat ca parte vătămată”.

DNA Bacău, care a instrumentat dosarul privind utilizarea banilor europeni, a decis, la finele lunii noiembrie, trimiterea în judecată a lui Bogdan Gheorghiu pentru că a folosit documente false pe baza cărora a obţinut pe nedrept subvenţii pentru o suprafaţă de teren mai mare decât cea pe care o deţinea în mod legal. În actul de inculpare se arată că „pe 13 mai 2011, inculpatul Gheorghiu Bogdan a formulat o cerere unică de plată pe suprafață la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Moldoveni, județul Neamț, în vederea accesării de fonduri comunitare și naționale pentru o suprafață de teren în total de 43,69 ha”. Suprafaţa pentru care a cerut subvenţia era, însă, cu 20 de hectare mai mică, dar „inculpatul a prezentat reprezentanților APIA un contract de vânzare – cumpărare autentificat pe care l-a falsificat în special cu privire la data de la care putea efectiv să exploateze suprafața de 20 de hectare de teren agricol şi astfel inculpatul a încasat pe nedrept suma de 11.597,4 lei reprezentând sprijin financiar acordat prin fonduri europene și de la bugetul de stat”. Parte civilă în cauză este centrul judeţean APIA Neamţ, care solicită despăgubiri de 10.700 lei, sumă pentru recuperarea căreia procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile care aparţin inculpatului.

Între timp, însă, şi păgubitul a primit, la rândul lui, o citaţie în acest proces. „Sunt chemat ca martor în acest dosar şi o să mă prezint la judecătorie la termenul din 13 decembrie şi voi solicita introducerea ca parte civilă pentru cei 2.661 de euro, precum şi pentru 500 de lei contravaloarea a trei drumuri făcute la Roman şi trei drumuri la DNA Bacău”, a mai spus Ioan Hârţan.