ÎNGHIŢIŢI DE MUNTELE CEAHLĂU

Salvamont Neamţ consideră intervenţia drept una „dintre cele mai ample operaţiuni de salvare”

Sezon plin pentru salvamontiştii din Ceahlău, mai ales duminică, atunci când doi turişti s-au aventurat pe un munte şi aşa considerat dificil, fără să respecte traseul şi fără să aibă echipamentele necesare.

Până târziu în noapte au fost căutaţi.

În cursul zilei de duminică am derulat una din cele mai ample operaţiuni de căutare şi salvare a acestui sezon, datorită zonei de abrupt, sălbatică şi riscantă, atât pentru victime dar mai ales pentru cei care fac căutarea”, a declarat Raul Papalicef, şeful serviciului Salvamont .

Probabil că, în încercarea de a-şi căuta singuri traseul bun, turiştii au amânat să solicite ajutor, acesta fiind cerut mai spre seară.

Acţiunea s-a declanşat în jurul orei 17, când, atât 112 cât şi Dispeceratul Naţional Salvamont ne-au pus în legătură cu două persoane din Piatra Neamţ care solicitau intervenţia noastră, fiind rătăcite undeva în zona de abrupt a a Masivului Ceahlău. 

Respectivii nu aveau echipament de supravieţuire care să le permită să petreacă noaptea în teren, nici dispozitive de iluminat ,mâncare sau apă, iar informaţiile pe care le-au transmis prin dispecerat, iar apoi echipelor de salvare, au fost deosebit de confuze”, a spus Papalicef.

Mai multe echipaje, căutare cu câini de salvare

Operaţiunile, ne spune Raul Papalicef, au decurs astfel:

Până la ora 19, 00- s-a intervenit cu două echipe de prim răspuns din Baza de Intervenţie Dochia care au răscolit iniţial zona Ocolaşului Mare , grupul de stânci Butu şi Ana , zona superioară a pereţilor din Bourie etc;
Primul element/indiciu de certitudine a fost obţinut abia în jurul orei 19, când persoanele rătăcite cu care s-a ţinut legătura telefonică permanentă, ne-au informat ca în zona lor a apus soarele , ceea ce a limitat căutarea pe zona versantului estic.
Tot atunci, deoarece timpul de lumină mai era de maxim 90 de minute, au început pregătirile pentru o echipă de suport din Baza Durău, ce urma să aducă echipamente de iluminat de putere mare, cât şi convocarea de urgenţă a unităţii canine de căutare a cărei operator se afla în liber.

Ora 20: echipa condusă de Lalău Cristian a găsit victimele în zona Acele Caprei iar în scurt timp, s-a alăturat si echipa condusă de Adrian Alăzăroaie . Extracţia s-a făcut iniţial urcând înapoi spre zona de platou , la Cabana Dochia, iar în final un salvator i-a coborat din masiv până în Izvorul Muntelui.
Acţiunea s-a finalizat in jurul orei 0-01 .

S-au abătut de la traseu

Din discuţiile purtate cu cei doi, s-a concluzionat ca părăsiseră deliberat traseul turistic prin zona de vest, apoi, se pare că revenirea în traseu a fost greşit calculată , au intrat în abruptul pereţilor versantului estic, iar în final n-au mai putut înainta şi au sunat la 112.

Şeful salavamontiştilor nemţeni trage un nou semnale de alarmă cu privire la păsirea traseele, în orice condiţii, şi de căte orice fel de turist, oricât s-ar considera acesta de avizat şi de cunoscător al muntelui. Pericolele sunt foarte mari.
„Considerăm cel puţin inconştientă incursiunea lor în zona sălbatică de abrupt stâncos ,fără cunoştinte şi echipament special de alpinism şi supravieţuire, fapt ce a generat o operaţiune de salvare de risc crescut, care a durat aproape 7 ore.

De altfel, părăsirea traseelor marcate este o modă a ultimilor ani ,încurajată de persoane inconştiente (pseudo ghizi montani) şi de faptul că nivelul de monitorizare a turismului necontrolat în zona de est a Parcului Naţional Ceahlău este foarte redusă.
Înca de la începutul sezonului în vederea prevenirii accidentelor turistice cu urmări grave şi a situaţiilor periculoase, am solicitat instituţiilor responsabile , luarea unor măsuri ferme împotriva acestui fenomen, dar se pare că din comoditate sau alte considerente, solicitarea noastră a fost tratată cu indiferenţă. Precizăm că în PARCUL NAŢIONAL CEAHLĂU, părăsirea traseelor turistice şi utilizarea unor rute nemarcate convenţional este interziză prin regulamentul parcului şi prin prevederile planului de management”.

Atac de panică pe la Cascada Duruitoarea
Salvamont Neamţ mai informează că în seara zilei de 24 august, în jurul orei 18.30, am fost anunţaţi prin Dispeceratul Naţional Salvamont că o persoană s-a pierdut de grupul din care făcea parte, în zona Cascadei Duruitoarea. Persoana în cauză a pierdut poteca marcată şi a suferit un atac de panică.
Tânăra, în vârstă de 18 ani, din Huşi, judeţul Vaslui, a fost găsită în urma unei acţiuni intreprinse de echipa de intervenţie din Baza Durău, în zona pârâului Rupturi, pârâu ce coboară de la cascada Duruitoarea. O autospecială SALVAMONT a adus-o în siguranţă în staţiunea Durău.
Persoana se pierduse de grupul care cobora, probabil mai grăbit, să nu fie surprins de întuneric. A intrat în panică şi a pierdut traseul, apoi, când şi-a dat seama că s-a rătăcit, a căutat o zonă cu semnal şi a sunat la Dispeceratul Naţional Salvamont. Nu avea nici o sursă de lumină sau echipament de protecţie, iar noaptea, temperatura din zona scade până la 6-7 grade Celsius, existând riscul hipotermiei.
Echipa de salvare a găsit-o la câteva minute înainte ca întunericul să se instaleze definitiv, ceea ce ar fi complicat operaţiunea de salvare şi ar fi deteriorat şi mai mult starea psihică a victimei.
Urs pe la Cabana Dochia?
Nu doar turiştii rătăcesc pe unde nu trebuie. De exemplu, urşii rărăcesc pe lângă turişti, băgându-i în toţie sperieţii.
Salmant Neamţ comincă fatul că „pe 24 august, în jurul orei 03:00, atât Dispeceratul Bazei Durău, cât şi Baza Dochia au fost alarmate de către turiştii campaţi în zona special amenajată din Ghedeon (în apropierea cabanei Dochia), care erau îngroziţi de faptul că un urs dă târcoale campării. Echipa din Baza Dochia s-a deplasat la faţa locului, dar nu a putut confirma dacă ce au văzut sau auzit turiştii campaţi a fost sau nu urs.
Au reuşit să calmeze turiştii aflaţi în panică şi i-au sfătuit să nu lase mâncare în afara corturilor , să nu consume dulciuri în cort să stea grupaţi şi să facă mult zgomot dacă incidentul se repetă.
Populaţia de urşi din Ceahlău fiind foarte numeroasă, întâlnirile dintre locuitorii pădurii şi turişti sunt din ce în ce mai dese dar nu au existat până acum situaţii cu adevărat periculoase”.

M.O.T.