Infractorii din tomberoane

tomberon1

Ne-am obişnuit cu ei, trecem fără să-i mai băgăm în seamă dar, la fel ca în preajma animalelor fără stăpân suntem puţin mai vigilenţi şi, vorbim aici despre oameni, despre acei cotrobăitori prin tomberoanele de pe platformele de strângere a gunoaielor din jurul blocurilor.

Ducând gunoiul pe platforma special amenajată lângă blocuri observăm că unul sau mai mulţi oameni caută prin gunoaie. Unii sunt specializaţi în colectarea deşeurilor menajere ce le folosesc la creşterea animalelor, alţii sunt „chitiţi” pe cartoane şi ambalaje de hârtie sau pe „zăcămintele” ce le reprezintă ambalajele de plastic sau „comorile” metalice.

Sunt prost îmbrăcaţi, sunt slabi şi se bucură ca nişte copii atunci când dau de acele resturi, deşeuri cu valoare mare pentru ei. Trec ca nişte umbre pe lângă semenii lor trăgând din greu căruciaorele improvizate încărcate cu resturile aruncate de alţii şi care, pentru ei, înseamnă bani, înseamnă pâinea cea de toate zilele. La centrele de colectare sunt cunoscuţi şi ei şi poveştile lor de viaţă. Au devenit pricepuţi în sortarea deşeurilor şi, la fel ca specialiştii în metalurgie pot spune doar după o scurtă verificare ce metale intră în compoziţia obiectelor aruncate la gunoi. Ştiu valoare fiecărui metal în parte şi pot aprecia „din ochi” greutatea reuşiind astfel să ştie dacă şi-ai îndeplinit „targetul” pe ziua respectivă. Ca la orice loc de muncă şi la ei sunt zile mai bune şi zile mai rele. Înainte de sărbătorile mari religioase sunt zile bune pentru cei ce caută maculatură şi metale fiindcă lumea face curăţenie şi aruncă tot ce li se pare nefolositor din aceste categorii. După sărbători vin zilele bune pentru cei ce caută resturile alimentare, pentru ei risipa societăţii bazate pe consum e mana cerească iar animalele lor au hrana asigurată pentru multe zile.

 

Aceşti „gunoieri” au devenit odată cu intrarea în vigoare a Legii 99 din acest an, posibili infractori deoarece aşa-i încadrează respectiva lege pe cei care care îşi însuşesc gunoaiele, resturile din aceste zone special amenajate şi aflate sub administrarea unnor firme de salubritate. Fapta lor de a strânge deşeurile constituie furt deci, seste o infracţiune ce se poate pedepsi chiar cu zile de închisoare. Până la această dată, din fericire, nimeni din Roman sau din ţară nu a fost încă acuzat de furt din tomberoane dar, atenţie, cadrul legal există şi, umbra închisorii pluteşte în permaneţă deasupra acestor amărâţi ai sorţii. Legea 99 din 2014 a intrat în vigoare în iulie şi vine în completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor numărul 101 din 2006.

Dan VASILIU