Informaţii utile pentru fermierii din domeniul zootehnic

zoo

150 de reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, ai primăriilor dar şi medici veterinari sau alţi specialişti din domeniul zootehnic au participat ieri la o instruire organizată de prefectul Vlad Angheluţă în colaborare cu instituţii de stat implicate în sprijinirea financiară a fermierilor.

Prin intermediul specialiştilor APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), care au susţinut instruirea, s-au transmis informaţiile necesare cu privire la procedurile de primire a cererilor unice şi pentru găsirea unor modalităţi de procurare cât mai facilă a documentelor care se anexează solicitării la plată. Au fost transmise precizări referitoare la implementarea Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr 573 din 17.04.2014 care reglementează condiţiile specifice, criteriile de eligibilitate, modelul de cerere pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită, precum şi pentru producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate.

Aşa cum actul normativ menţionat prevede, este vorba despre următoarele ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic: schema decuplată de producţie în sectorul lapte; schema decuplată de producţie în sectorul carne; schema cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine.

Pentru fermierii din zonele defavorizate se acordă un ajutor specific în funcţie de efectivul de animale deţinut / beneficiar / categorie, şi anume: vaci de lapte,  bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, femele ovine/caprine.

„Am înțeles că primirea dosarelor se va realiza într-o campanie unică și scurtă, astfel că era imperios necesar să reunim toți factorii ce pot sprijini acest proces. Am spus mereu că absorbția banilor europeni trebuie să se regăsească între primele noastre obiective. Este cunoscut faptul că foarte mulţi dintre crescătorii de animale sunt persoane în vârstă. De aceea consider că trebuie o implicare specială în informarea, ajutorarea şi consilierea corectă a acestora, pentru a face cât mai facilă obţinerea sprijinului financiar oferit de statul român şi Uniunea Europeana”, a spus prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

 

D. VINCA