Informaticienii lansează un satelit în Olanda

Ieri, la laboratorul Phare al Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ, echipa Infosat a prezentat satelitul pe care-l va lansa din oraşul Delfs din Olanda în cadrul CanSat –Competiţia Spaţială Europeană. Prof. Diana Bejan, coordonatoarea proiectului a fost cea care le-a făcut introducerea în atmosferă elevilor ce au umplut sala, arătându-le că echipa formată din elevi ai claselor a V-a şi a X-a lucrează de câteva luni la realizarea acestui satelit miniatural. Minisatelitul va pluti în aer ajutat de câteva paraşute special adaptate acestui scop, care vor avea şi nişte contragreutăţi, iar pentru lansarea acestuia din interiorul rachetei, elevii din Infosat au conceput un echipament special de propulsie. Transmiterea datelor se va face către un receptor de la nivelul solului prin intermediul unor antene adaptate sistemului de pe satelit.

*Experimentul va fi evaluat de specialişti în domeniu

Duminică, la ora 16,00 cei 9 elevi însoţiţi de profesoara Diana Bejan vor pleca în Noordwijk, Olnada, trecând prin Ungaria, Austria şi Germania. Aici vor participa, până pe 14 aprilie, la Competiţia Europeană CanSat organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în colaborare cu T-Minus Engineering. La competiţie au fost selectate 20 de echipe, dar la lansarea efectivă a sateliţilor au fost selecţionate 15 echipe printre care şi cea a României, Infosat de la CNI Piatra Neamţ.

CanSat-urile, adică sateliţii miniaturali, vor fi lansate dintr-o rachetă la altitudinea de 1.000 de metri de la t’ Harde Rocket Range, Olanda.

„Munca elevilor în cadrul echipei va fi distribuită astfel: patru elevi au proiectat şi au realizat sistemul de coborâre-aterizare şi designul structurii mecanice a satelitului, doi elevi s-au ocupat de partea de senzori şi hardware, alţi doi elevi au programat senzorii, iar doi elevi de partea de analiză a datelor achiziţionate în momentul lansării. Bineînţeles, toţi vor lucra ca o echipă, pentru realizarea întregului proiect”, ne-a explicat prof. Diana Bejan.

Elevii vor controla şi coborârea pe pământ a satelitului şi vor lua date despre viteza şi acceleraţia acestuia în cădere liberă. Aparatura de culegere a datelor este amplasată în interiorul unor doze de suc care fac parte din satelit.