Informare de presa de la președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene

28/07/2016

Arsene, informare presaÎntâlnire cu șefii centrelor pentru adulți din județ

Miercuri am continuat întâlnirile cu reprezentanți ai unor domenii cheie pentru județul Neamț. După ce la inceputul săptămânii am discutat problemele legate de absorbția fondurilor europene si asigurarea transportului pentru întreprinzătorii din Neamț, ieri am abordat problema asistenței sociale, mai exact  a centrelor existente în județul nostru.

La discuție au participat reprezentanți ai centrelor de la Roman, Războieni, Păstrăveni, Bozieni, Tg. Neamț, Ștefan cel Mare și Oșlobeni, precum și reprezentanți de la Consiliul Județean și cei din conducerea Direcției Județene de Asistență Socială. În cadrul întâlnirii am inventariat problemele pe fiecare centru în parte, iar ceea ce am observat este că dificultăți există, în principal, din cauza lipsei personalului. Totodată, s-a subliniat în cadrul discuției necesitatea reabilitării și/sau extinderii pentru majoritatea centrelor, în așa fel încât să îndeplinească normele de funcționare. În același timp a fost adus în discuție stadiul implementării diverselor proiecte finanțate de Uniunea Europeana sau de către Consiliul Județean.

Principala concluzie desprinsă în urma întâlnirii este aceea legată de necesitatea regândirii sistemului de asistentă socială de la nivelul județului Neamț, în așa fel încât să avem un sistem în conformitate cu normele în vigoare, dar, cel mai important aspect, să existe un sistem funcțional care să își poată atinge obiectivele. Prin urmare, ceea ce am stabilit pentru perioada următoare este ca, din subordinea Consiliului Județean, aceste centre să fie integrate în structura Direcției de Asistentă Socială, în așa fel încât să li se faciliteze funcționarea, în special în privința obținerii autorizațiilor de funcționare.

De asemenea, la finalul întâlnirii, s-a decis ca de la nivelul Consiliului Județean să fie organizate vizite în teren pentru întocmirea fișelor de nevoi pentru fiecare centru în parte, iar mai apoi să fie formulate propuneri de finanțare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceste centre.

Pe scurt, ne dorim soluții punctuale la probleme punctuale. Totdeauna este bine să discutăm despre infrastructură, despre cum atragem bani în diverse zone, însa preocuparea noastră, a celor care conducem instituțiile de la nivelul județului, trebuie să fie concentrată asupra cetățenilor aflați în suferință, a celor care au nevoie de ajutorul nostru, bătrâni, familii nevoiașe, copii cu nevoi speciale. Întâlnirea de miercuri a fost un prim pas din actualul mandat în încercarea de a oferi nemțenilor care au nevoie de asistența socială un sistem cât mai bun și care să vină în întampinarea problemelor cu care se confruntă.