Infecțiile respiratorii aproape s-au dublat!

* „NU antibioticelor!“ este campania disperată lansată de Ministerul Sănătății

De la o săptămână la alta aproape s-a dublat numărul nemțenilor afectați de infecții respiratorii. Potrivit informațiilor oferite de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, în perioada de supraveghere epidemiologică 5-11 decembrie 2016 numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (IACRS) a fost de 1.438, cu un număr de 30 internări, manifestând o tendință de creștere față de numărul de infecții respiratorii înregistrat în săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 840 cazuri cu 8 bolnavi internați. Săptămâna trecută, numărul cazurilor de pneumonie raportate a fost de 380, cu 126 internări (față de 337 cu 122 internări săptămâna precedentă).

„Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii – la grupa de vârstă 0-1 an. Nu a fost raportat niciun caz confirmat de gripă“, a precizat dr. Grădinaru.

Candidoze și diaree severă de la antibiotice luate „după ureche“

Din nefericire, cel mai mare progres medical din ultimul secol a ajuns otravă pentru organism atunci când se abuzează de el. Este vorba despre antibiotic, cel care a ajuns primul în opțiunile prea multor români atunci când ei sau, și mai rău, proprii copii se confruntă cu o banală viroză respiratorie. În orice farmacie ai intra, în decurs de câteva minute vezi cel puțin o persoană care solicită antibiotic „după ureche“, pentru un nas înfundat sau tuse.

Gripa și răceala sunt două exemple de infecții peste care antibioticele nu ne ajută să trecem. Aceste două boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice! Ministerul Sănătății a publicat această avertizare și a declanșat Campania „NU antibioticelor!“, prin care evidențiază efectele nedorite ale abuzului de aceste medicamente: „Candidozele și diareea severă pot astfel de consecințe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistența bacteriilor față de antibioticele la care sunt expuse. Iar infecțiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente și va nevoie de antibiotice mai toxice și mai costisitoare; într-unele cazuri, rămân foarte puține soluții pentru tratamentul infecțiilor cu bacterii rezistente. Dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. În plus, putem selecta apariția bacteriilor rezistente în propriul organism, cum ar Escherichia coli care ne poate cauza ulterior o infecție urinară mai greu de tratat. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecții care răspund la tratamentul cu antibiotic“.

Scopul campaniei este să promoveze utilizarea adecvată a antibioticelor prin informarea medicilor și a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea excesivă și eronată a acestora.

Mai trebuie subliniat că gripa poate fi prevenită. Prin vaccinare. Până la data de 11 decembrie 2016, în cadrul campaniei naționale de imunizare gratuită în județul Neamț au fost vaccinate antigripal 6.293 de persoane din grupele la risc, dintre care 503 în săptămâna precedentă.

Geanina NICORESCU