Indemnizațiile speciale ale parlamentarilor noștri

parlamentUn parlamentar cu mai mult de 3 mandate ar putea avea în plus, când iese la pensie, 4800 lei pe lună
În prezent, indemnizația unui parlamentar este de în medie de 5000 de lei lunar

 Deputații PSD de Neamț, au dezbătut, marți, în Grupul Parlamentar PSD din Camera Deputaților, un proiect de lege ce prevede reintroducerea indemnizațiilor speciale pentru parlamentari, proiect semnat de aproximativ 260 de deputați și senatori, dintre care 50 sunt ai PNL, potrivit social-democraților.

 

Proiectul, care a stârnit imediat reacții negative, este promovat de PSD, dar este agreat și de parlamentarii altor formațiuni.

Potrivit deputatului de Neamț Ioan Munteanu, ”în Parlament se împotrivesc doar cei tineri și cu bani, care nu se gândesc la pensie. Ce e drept, unii nici nu trec pe la Parlament. Ceea ce am propus, pentru că este în stadiul de propunere, nu face decât să ni se restituie un drept tăiat de Guvernul Boc. Noi am dat celorlalți pensiile înapoi, acum am ajuns la indemnizațiile noastre”.

Deputatul nemțean a precizat că parlamentarii au nevoie de pensii speciale deoarece ei nu beneficiază de spor de vechime pentru perioada petrecută în legislativ: ”De exemplu, eu, personal, la cel de al treilea mandat, am pierdut la pensia de bază 9 milioane de lei vechi. Nouă nu ni se calculează vechimea în muncă pentru ceea ce facem aici. Tinerii parlamentari cărora nu le pasă de pensie sunt primii care au ieșit să critice”.

 

Președintele interimar al PNL Piatra Neamț, deputatul Radu Surugiu, a declarat că nu a semnat pentru acest proiect, dar nu neapărat pentru că ar fi împotriva lui: ”Nu l-am citit, nu știu ce conține, deci nu am semnat. A venit dl. Daea și m-a întrebat dacă-l susțin, știu că sunt colegi de-ai mei care-l susțin, dar, sincer să vă spun, sunt prea tânăr să mă gândesc la pensie. Când va fi în fază de proiect legislativ, îl voi citi și atunci pot să-mi formulez o opinie”.

 

Cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, cei care au stat prin Parlament două mandate – 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.

 

Potrivit proiectului de lege, care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
M.O.T.

„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.

În Neamț sunt 12 parlamentari – 8 deputați și 4 senatori. Dintre ei, cele mai multe mandate, peste 3, le are senatorul Ioan Chelaru, care este vicepreședinte al Senatului și președintele Comisiei Parlamentare pentru Revizuirea Constituției. Pe poziția imediat următoare se află Ioan Munteanu, la al treilea mandat, ceilalți fiind cu 1-2 mandate.