Incubatorul de afaceri de la Piatra Neamț se întoarce la ministrul IMM-urilor

declaratie dragusanuDeputatul Cătălin Drăgușanu: ”Care este planul dumneavoastră pentru deblocarea situației?”

Într-o interpelare adresată ministrului Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Dominic Andrei  Gerea, deputatul PC Cătălin Drăgușanu reia problema mult promiselor incubatoare de afaceri (inclusiv la Neamț), dar și a finanțării IMM-urilor.

”Stimate domnule ministru, în anul 2014, peste 7000 de IMM-uri din România au aplicat în cadrul programului Schema de Minimis, elaborată potrivit HG 274/2013. O parte din aceste proiecte au fost acceptate șin au fost semnate acordurile de finanțare. Dintre acestea, o serie de IMM-uri nu au putut demara implementarea proiectelor, deoarece, o clauză suspensivă nu le permitea acest lucru, ei fiind bugetați pe anul 2015”, spune deputatul în interpelare.

La trei luni de la începutul anului, fondurile sunt, în continuare, blocate, iar proiectele tot nu pot fi demarate. O situație asemănătoare este și  în cazul unui alt program, lansat și la Piatra Neamț în campania electorală pentru alegerea președintelui României, în 2014, de către secretarul de stat de la IMM-uri, cel privind înființarea mult discutatelor incubatoare de afaceri.

”Domnule ministru, vă rog să precizați în ce stadiu de derulare se află programul ”Schema de Minimis”și de ce nu au fost prevăzute fondurile necesare pentru acoperirea acordurilor de finanțare, semnate încă din anul 2014?; Unde au fost înființate și dezvoltate incubatoare de afaceri în cadrul Programului Național Multianual de la demararea lui până în prezent și ce solicitări de intrare în program există la ora actuală? Care este planul dumneavoastră pentru deblocarea situației? Ce programe destinate IMM-urilor aveți în anul 2015 și când preconizați lansarea acestora?”, întreabă deputatul.

Strict pe incubatorul de afaceri de la Piatra Neamț, deputatul Cătălin Drăgușanu preciza, mai optimist, la finele anului trecut: “În ziua vizitei în Piatra-Neamț a domnului ministru secretar de stat, George Brezoi, am avut întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Prefecturii și ai Camerei de Comerț Neamț. S-au discutat, atunci, câteva variante posibile, printre care și varianta construirii unui spațiu nou, pentru care exista deja proiect. Din păcate, programul nu poate susține o valoare atât de mare, cât presupune execuția de la zero a unui centru de afaceri. De aceea, varianta de a merge pe o clădire existentă pe care să o modernizăm și să o dotăm cu cele necesare, este mult mai viabilă. Am transmis o informare scrisă către Primărie și Consiliul Local Piatra-Neamț, în care am descris în detaliu Programul Naţional Multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri. Primăria a comunicat biroului parlamentar faptul că au solicitat Serviciului Administrare Patrimoniu și Transporturi să identifice un spațiu proprietate a Municipiului Piatra-Neamț care să poată fi pus la dispoziție Ministerului Economiei”.

Din păcate, un astfel de spațiu s-a găsit doar în Speranța, și acela, nepretabil.

Ulterior, Consiliul Județean Neamț, nu mai departe decât la începutul anului, a proiectat un astfel de incubator, însă problema, ca defiecare dată, se încheie la bani.

“Incubator de afaceri înseamnă o clădire pe care noi o renovăm, o dotăm, o utilăm şi în care vor fi incubate societăţi comerciale. Acestea, pe lângă faptul că nu plătesc chirie 3 ani, primesc consiliere fiscală, consiliere juridică şi chiar consiliere pentru accesarea de fonduri nerambrusabile. Astea toate, în plus faţă de cei 20.000 de lei pe care îi au ca subvenţie din partea administratorului de incubator. Am deschis un astfel de proiect la Giurgiu şi tot acolo s-a înfiinţat un birou de turism. Un astfel de proiect susţinut, va crea posibilitatea promovării afacerilor autohtone şi în special a produselor turistice din Neamţ”, a precizat deputatul Drăgușanu.

M.TUDOSE