Incidente minore raportate sau constatate de Prefectură

Secretar Piatra Şoimului: „Vă arde de controale când lumea e ocupată cu prăşitul?”

Prefectura Neamţ a fost, practic, în stare de alarmă, mai ales în ultimele 48 de ore. Nu au fost incidente deosebite, mai ales că, preventiv, prefectul Vlad Angheluţă anunţase controale prin sondaj la secţiile de votare pentru ziua precedentă alegerilor. Astfel, sâmbătă dimineaţa au plecat spre toate colţurile judeţului 16 echipaje de control…

Cea mai curioasă fază a avut loc la Piatra Şoimului. Din ce a relatat chiar prefectul Angheluţă, secretarul comunei s-a arătat, iniţial, deranjat de faptul că un funcţionar de la Prefectură l-a sunat şi i-a spus că e în drum spre comună şi că ar dori să se întâlnească. „Control? Ce control? Lumea la ţară se gândeşte la altele acum. Vă arde de controale când lumea e ocupată cu prăşitul?”, ar fi zis secretarul, după cum a spus prefectul. Mai mult, secretarul a întrebat şi dacă I se trimite o maşină să-l aducă, “că aşa e normal…”

La aşa atitudine, oamenii Prefecturii au fost obligaţi să anunţe că există riscul să stea de vorbă cu vreo uşă încuiată. Astfel că prefectul l-a trimis glonţ spre Piatra Şoimului şi pe Iulian Jugan, Directorul Cancelariei. Între timp a fost anunţat şi primarul Neculai Nicorescu care, cu experienţa sa, a aplanat din faşă incidentul. A ajuns şi secretarul la primărie, au fost prezentate detaliile organizatorice echipei de verificare şi toată lumea a fost mulţumită.

Tot ieri, în aceeaşi zonă, au mai fost două mici detalii rezolvate prompt de administraţia locală. La Roznov, s-a apreciat că, la o secţie de votare, lumina artificială care bătea în cabinele de vot nu era destul de puternică şi imediat oamenii primarului Ionel Ciubotaru au remediat deficienţa. La o altă secţie de votare (la Stadion, o cladire cu o singură cameră) nu există o altă încăpere pentru cel care asigură paza secţiei de vot. Însă, graţie şi vremii favorabile, s-a ajuns la soluţia asigurării pazei din maşină.

 

Videoconferinţă şi sâmbătă

Prefectul Angheluţă şi şefii principalelor instituţii angrenate in organizarea alegerilor au fost chemaţi şi sâmbătă la raport, în cadrul unei videoconferinţe convocate de vicepremierul Gabriel Oprea.

Judeţul Neamţ nu a avut de raportat probleme deosebite.

Ca fapt divers însă, a fost vorba de celebra videoconferinţă în care prefectul de Ilfov a trecut de la prestaţia echilibrată a unui reprezentant al Puterii la cea de realizator de … filme senzaţionale, declarând – spre stupoare vicepremierului, a celorlalţi prefecţi, a responsabililor din Ministerul Afacerilor Interne – că în judeţul său va fi „deturnat rezultatul alegerilor”. Poate o fi vrut omul să se refere la vreun semnal, la vreo situaţie punctual, dar prin felul panicard în care s-a dat în stambă a reuşit ca sâmbătă să devină vedetă pe toate posturile tv central. Iar într-o ţară normală, vedetismul lui ar trebui ca, în câteva zile după alegeri să se soldeze cu schimbarea din funcţie pentru că „tragedia” pe care o anunţa el ţinea de acţiuni organizatorice de care era chiar el responsabil.

 

Toate secţiile de vot deschise la ora 7

Un prim bilanţ făcut ieri de prefectul Angheluţă pe la ora 11 dădea o notă de calm şi normalitate pe alegerile din Neamţ.

“În primul rând, toate cele 481 secţii pentru alegerile europarlamentare plus cele 5 de la Mărgineni, pentru alegeri parţiale, au fost deschise, conform legii, la ora 7. Nu au fost probleme deosebite.

Singurele evenimente care mi-au şi fost aduse la cunoştinţă ţin de nedumeriri elucidate imediat sau de fapte care nu au legătură cu procesul de vot”, a spus Angheluţă.

Astfel, la Agapia, într-o secţie de vot a ajuns un cetăţean plin de sânge. Din spusele lui fusese vorba de o altercaţie la o stână. Cei din secţia de votare au anunţat Ambulanţa. A fost sesizată şi Poliţia care urmează să întocmească un dosar penal pentru agresiunea respectivă.

La o secţie de votare din Piatra Neamţ, un cetăţean a reclamat că ar fi primit buletinul de vot gata ştampilat. Verificarea a concluzionat că sesizarea nu se confirmă, cel mai probabil fiind vorba de ştampila de control care e pusă pe fiecare buletin de vot.

La Podoleni, un alt cetăţean a reclamat „turism electoral”. E vorba de o faptă care nici nu e incriminată penal foarte clar şi e şi foarte greu de dovedit pe conotaţii juridice. Explicaţia, pe astfel de obiceiuri, este, în general că “am ajutat o rudă sau o vecină să ajungă să voteze, doar nu intru eu cu ea în cabina de vot…”. Aşa că nici la Podoleni nu s-a putut trage concluzia că ar fi vorba de vreo ilegalitate.

Daniel VINCA