ÎNCHISOARE CU EXECUTARE PENTRU DEFRIȘĂRILE PĂDURARILOR ȘI POLIȚIȘTILOR DIN GRINȚIEȘ

gateristiUltima fază în procesul început acum aproape trei ani împotriva unei grupări care a defrișat pădurile Grințieșului s-a consumat ieri, când Tribunalul Neamț a pronunțat sentința pentru ultimii 7 din cei 18 inculpați în dosar. Aceștia sunt acuzați că au pus, încet și sigur, bazele unei „tovărășii“ care a dispus după bunul plac de „aurul verde“ al Grințieșului, într-o manieră facilă atâta vreme cât tăierile ilegale de arbori se făceau sub oblăduirea pădurarului, a polițiștilor și prin intermediul unor gateriști din zonă. În acest dosar, DIICOT Neamț a arătat că gruparea a prejudiciat fondul forestier al Romsilva cu 900 de arbori, provocând un prejudiciu de circa 360.000 lei.

*Sentințe cu executare

Pădurarul Paul Dumitrel Caraze și adjunctul șefului de post din Grințieș de la acea vreme, Ștefan Măcărescu, au primit câte 4 ani de închisoare cu executare, șeful de post de atunci Valentin Todirică are 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, iar gateristul Dumitru Galanton – 3 ani tot cu executare. Un alt polițist, Ovidiu Bezim, care anunța gateriștii când veneau inspectorii silvici în control, are o pedeapsă de 1 an închisoare cu suspendare, la fel inginerul silvic Ionel Rîcea (de la Ocolul Silvic Poiana Teiului) și Constantin Emil Enache, în vreme ce Adrian Grasu, un alt „pion“ în această structură, are o pedeapsă de 3 luni cu suspendare.

*Daune către Romsilva și ANAF

Pe parte civilă, gateriștii Benone Moroșanu (condamnat anterior la 3 ani cu suspendare) și fratele lui Toader Cristinel împreună cu tăietorul de copaci Cristian Luț au de achitat către Romsilva Neamț aproape 119.000 lei daune. Celălalt gaterist, Dumitru Galanton, despre care anchetatorii au arătat că a tăiat fără drept 644 de arbori, are de plătit către Romsilva aproape 139.000 lei. În urma vânzărilor fără acte a materialului lemnos, gateriștii mai au de achitat către ANAF în total circa 50.000 lei, sumă la care au de contribuit pădurarul Caraze și agentul Todirică.

Tot din cauza afacerilor cu lemnul ilegal de la Grințieș, alți cinci patroni de firme au de achitat către ANAF 39.000 lei (afacerist din Constanța), 20.000 lei (afacerist din Teleorman), 18.500 lei (un afacerist din Argeș), 15.000 lei un patron din Bacău și 3.000 lei un patron din Neamț. În plus, instanța a menținut sechestrele asiguratorii dispuse în cauză față de principalii inculpați.

Sentința nu este definitivă. Faptele din acest dosar vizează perioada anului 2011-2012, când gruparea a fost destructurată printr-o acțiune amplă a DIICOT Neamț. La sfârșitul anului 2012, ancheta a fost gata pentru o parte din inculpați, trimiși în judecată într-un prim dosar, iar DIICOT Neamț mai are în lucru un dosar cu restul acuzelor și altă parte din inculpați.

Cristina Iordache