A început Evaluarea la clasele primare!

sesizare evaluare

„Părinţii nu au dat bani pentru testele elevilor de a IV-a”- susţine inspectorul general adjunct Elena Laiu

Aproape 5.000 de elevi ai claselor a IV-a se află în febra Evaluării Naţionale la limba şi literatura română. Fişele de examen trebuie multiplicate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, costurile de birotică fiind suportate de şcoli, după cum a ţinut să menţioneze inspectorul general şcolar adjunct Elena Laiu, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ:

„Noi nu aplecăm urechea la zvonurile care susţin că s-ar fi cerut bani de la părinţi pentru fişele de evaluare necesare la Evaluarea Naţională, respectiv pentru topuri de foi, pentru tuş de imprimantă etc. Acum două zile am avut şedinţa de instruire cu directorii de unităţi şcolare pentru cele trei etape de evaluare, la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a şi cu toţii au susţinut că nu s-au cerut bani de la părinţi. Noi, la Inspectorat, nu am primit reclamaţii. Cum a spus şi inspectorul general Stan, chiar invităm părinţii care susţin că au fost puşi să plătească pentru evaluare, să vină să facă sesizare”.

Subiectele pentru testul de limba şi literatura română au fost transmise de la Ministerul Educaţiei în această dimineaţă,  la ora 5, on-line, către toate unităţile de învăţământ cu clase de a IV-a, iar din acel moment la nivelul fiecărei şcoli s-a procedat la multiplicarea testelor, în funcţie de numărul de copii veniţi la examen. La ora 10 s-a dat startul la testare.

Subiectele pentru evaluare sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), ţinând seama de o serie de factori: să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu şi să aibă un nivel mediu de dificultate.

Mâine, elevii vor susţine examenul la Matematică. Per ansamblu, competenţele pe care elevii trebuie deja să le fi acumulat sunt conform nivelului specific vârstei – competenţe de scris-citit, folosirea corectă a limbii române şi a limbii materne, competenţe de comunicare în limba română şi limba maternă, competenţe în domeniul matematicii şi al ştiinţelor naturii, subiectele fiind elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) şi având un nivel mediu de dificultate. Testele, potrivit reprezentanţilor ISJ Neamţ, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale, respectv tip IEA – PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA – TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a.

La clasa a II-a, testările se vor da în perioada 2-4 iunie, fiecare examen fiind de 25 de minute, în vreme ce la clasele de a IV-a şi a VI-a vor fi de o oră pentru fiecare disciplină.

Evaluările urmăresc să identifice evoluţia de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru a oferi date substanţiale care vor permite o analiză a sistemului de învăţământ preuniversitar. Evaluarea se desfăţoară în timpul orelor de curs, în funcţie de programul fiecărei unităţi de învăţământ. Calificativele obţinute de către elevi la evaluare nu vor fi trecute în catalog.

 

Geanina NICORESCU