Începe cel mai mare concurs hipic din 2016

09/08/2016

Începând de joi și până duminică, municipiul Piatra Neamț va găzdui cel mai mare concurs de călărie din 2016, în baza hipică „Virgil Bărbuceanu“, concurs care va reuni în 4 zile de competiție 3 mari întreceri naționale, devenite tradiționale în orașul de la poalele Pietricicăi. Acestea sunt trofeul „Virgil Bărbuceanu“, ajuns la cea de-a 12-a ediție, Cupa TCE 3 Brazi, ajunsă la cea de-a patra ediție, și Finala Campionatului Național la sărituri peste obstacole. La acest din urmă concurs, se vor stabili toți campionii naționali la categoriile B, C, D, E și F la toate categoriile de vârstă, copii, juniori, amatori, amazoane, tineret și seniori.

Competiția ecvestră de la Piatra Neamț are și un caracter internațional, deoarece la două întreceri, cupa TCE 3 Brazi și trofeul Virgil Bărbuceanu, vor participa sportivi și cai din Ungaria, Bulgaria și Spania. Aceștia din urmă vor oferi, sâmbătă și duminică, în ultimele două zile de concurs, o demonstrație hipică cu totul și cu totul specială pentru gazde și spectatori.

„Federația Ecvestră Română a luat legătura cu federația din Spania și așa am ajuns să avem o echipă din peninsula Iberică la competiția de la noi. Suntem foarte bucuroși și onorați că putem avea la acest regal hipic și echipa din Spania, de asemenea și cele din Ungaria și Bulgaria, două țări cu mare tradiție în acest sport, și sperăm ca în cele 4 zile de concurs să încânte numerosul public prezent în bază. La cupa TCE 3 Brazi se va oferi un trofeu individual, iar trofeul Virgil Bărbuceanu se va acorda pe echipe. Pentru că vorbim despre trofeul Virgil Bărbuceanu, concurs organizat în onoarea fostului colonel Virgil Bărbuceanu, cel care a pus bazele înființării bazei hipice de la noi și cel care a format și creat mari campioni ai României, toți foștii lui elevi au anunțat că vor să fie prezenți la competiția de la Piatra Neamț, în primul rând pentru a-i aduce un omagiu. Așadar, Radu Ilioi, Aurel Cojocariu, Ionuț Ursache sau Florin Lateș, sportivi care s-au consacrat sub bagheta lui Virgil Bărbuceanu, dar care în prezent reprezintă alte cluburi, ne-au confirmat prezența la aceste întreceri“, a declarat Costache Lupu, președintele Clubului Sportiv Ecvestru din Piatra Neamț, principalul organizator al competiției, alături de Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Ecvestră Română. Valoarea totală a premiilor puse în joc se ridică la suma de 35.000 lei, bani oferiți de Consiliul Județean Neamț și sponsorul principal al întrecerii, societatea comercială TCE 3 Brazi, care vor acorda câte 7.000 de lei fiecare. Primii sportivi și cai au ajuns încă de luni la Piatra Neamț, iar până astăzi vor ajunge și restul competitorilor, inclusiv cei din străinătate.

Clubul gazdă, Ecvestru Piatra Neamț, va fi reprezentat la acest concurs de 2 sportivi, Lucian Aprofirei, care va concura la categoria cai tineri, și Ionuț Gugiu, la amatori, însă județul Neamț va fi prezent și cu sportivii de la Târgu Neamț, de la cluburile Frații Jderi și Romsilva. Astăzi, de la ora 17, pe principalele artere din oraș va avea loc tradiționala paradă a echipelor participante, urmată de inspecția veterinară a cailor pentru finale, iar de la ora 19 se va desfășura ședința tehnică. Primii care vor intra în concurs vor fi amatorii, copii și cai debutanți, joi de la ora 9, în proba 1 de nivel F. Vineri, competiția va începe la ora 8 și se va încheia în jurul orei 20, sâmbătă, concursul începe de la ora 10, iar la ora 17 va avea loc festivitatea de deschidere. Duminică, competiția începe cu proba numărul 13, una dedicată amatorilor, copiilor și cailor debutanți, de la ora 13 va fi concursul pe echipe, unde se va acorda trofeul „Virgil Bărbuceanu“, va urma Cupa TCE 3 Brazi, iar în jurul orei 18 va avea loc festivitatea de închidere.

Față de precedentele două concursuri hipice din acest an de la Piatra Neamț, unde președinte a fost Alexandru Iavorovski, de această dată competiția va fi supervizată de Mariana Moisei, membru va fi Mihai Neacșa, iar șef de pistă va fi Vadim Iavorovski. Comisia de apel va fi asigurată de Caludiu Seliștean, comisar șef va fi Ionuț Leonte, cronometrajul electronic va fi asigurat de Gabriel Vătăsoiu, iar la secretariat va fi Ioana Miulescu. „Suntem foarte mândrii că putem organiza cel de-al treilea mare eveniment hipic al anului, iar noi în această perioadă, de la ultimul concurs, ne-am pregătit din toate punctele de vedere. Pot să spun că suntem foarte bine pregătiți, la toate nivelurile, financiar și organizatoric, terenurile de concurs, antrenament și încălzire arată foarte bine și suntem gata de startul întrecerilor. La fel ca și la concursurile precedente, un mare sprijin ni l-a oferit și colaboratorii noștri, iar pe această cale vreau să le mulțumesc celor de la ISU Neamț, Serviciul de Ambulanță, Poliția municipiului Piatra Neamț, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Troleibuzul SA, Apa Serv SA, Publiserv, Urban, Compastru SRL, Primăria Alexandru cel Bun, Primăria Ștefan cel Mare, Camera de Comerț și Industrie Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Seculare“. Intrarea în baza hipică va fi liberă în cele 4 zile de concurs, se pare că și vremea va ține cu noi și așteptăm cât mai mulți spectatori, pentru că vor avea ce vedea“, a mai adăugat Costache Lupu.

La cele 3 concursuri naționale și internaționale vor fi prezenți peste 100 de sportivi și cai, de la toate cluburile importante din România, dar și din cele 3 țări care au fost invitate.

Competiție hipică specială

Cele 3 concursuri hipice din acest week-end au o conotație specială, în condițiile în care în acest an se sărbătoresc 30 de ani de la înființarea bazei hipice din Piatra Neamț. Pe data de 20 august, 1986, s-a inaugurat baza sportivă din Ștrandul Tineretului, când s-a organizat primul concurs național, iar de atunci, aceasta a găzduit numeroase întreceri naționale și internaționale, ajungând în circuitul internațional. Deși a avut mai multe probleme, în primul rând de ordin administrativ, baza hipică din Piatra Neamț a reușit an de an, din 1986 încoace, să se ridice la cel mai înalt nivel atunci când a găzduit concursuri de călărie. Și, pentru că este an aniversar, organizatorii concursurilor din acest week-end au pregătit mai multe surprize oaspeților și spectatorilor și au invitat la eveniment persoane care au contribuit la înființarea bazei, veterani ai călăriei din România, oficiali ai FER, dar și oameni care de-a lungul anilor și în prezent susțin activitatea hipică din Piatra Neamț. Tuturor acestor invitați, organizatorii le vor oferi diplome de recunoștință și plachete pentru contribuția avută la dezvoltarea și promovarea sportului ecvestru din țara noastră. „Putem spune că baza hipică din Piatra Neamț s-a îmbrăcat, în luna august, în straie de sărbătoare, pentru că în acest an sărbătorim 30 de ani de când acest complex sportiv, o bijuterie a României, a fost dat în folosință. De aceea, am pregătit mai multe surprize pentru oaspeții noștri, vom acorda mai multe diplome de recunoștință, inclusiv post-mortem, celor care au ajutat la înființarea acestei baze. Vom avea foarte mulți oaspeți în aceste 4 zile și sunt convins că se vor simți foarte bine la noi. Vreau de asemenea să le mulțumesc autorităților locale pentru că ne-au sprijinit la competițiile precedente și îmi doresc foarte mult de la ele să fie tot timpul alături de noi, să ne susțină atât financiar cât și administrativ“, a declarat președintele Costache Lupu.

Selecție fotbal

 Profesorul Gabriel Rădulescu va organiza, începând cu data de luni, 15 august, o acțiune de selecție pentru formarea unei echipe de fotbal, pentru copiii născuți în anul 2010. Acțiunea va avea loc pe stadionul Municipal din Piatra Neamț, iar relații puteți găsi la numărul de telefon, 0744647078.