Începe bătălia pe locuri în partide: SCHIMBARE RADICALĂ – VOT PE LISTE ÎN 2016!

vot pe listeE bine așa!, spune deputatul Ioan Munteanu

Ieri, Comisia de Cod Electoral din Parlament a schimbat  sistemul de vot pentru viitoarele alegeri parlamentare din 2016.

Parlamentarii au decis, cu unanimitate, atât cei din PSD, cât și cei din PNL, pentru votul  pe liste și  nu în sistem uninominal, așa cum a fost în 2008 și 2012.

Decizia va trebui să treacă de votul plenului Parlamentului, ”însă nu vor fi probleme, pentru că ce votează Comisia de Cod Electoral, trece și de plen”, a spus deputatul PSD Ioan Munteanu, care a precizat:

”Pentru partide, pentru toate partidele este un lucru bun. Din cauza votului uninominal, s-a pierdut din puterea organizatorică, începând de sus, de la nivel parlamentar, până jos, la nivel local. Votul pe listă va da o disciplină mai mare la toate partidele. Corect, pentru pluralismul politic, ar fi votul pe liste. Și pentru democrație”. Deși Ioan Munteanu nu a avut foarte mari emoții pentru colegiul 5 la alegerile din 2012, consideră că votul pe liste întărește forța unei organizații: ”Sînt și unii care cred că prin ei au câștigat, nu cu partidul în spate. Nu-i deloc așa!”

Deputatul Liviu Harbuz (PSD, colegiul 3) este pentru votul pe liste, din cauza ineficienței actualului sistem. ”Avem 27 de comisii parlamentare, și, în momentul când  ai vot uninominal, te trezești că poți să ai în comisia juridică, de exemplu, ingineri sau chiar șoferi. În timp ce partidul își pune oameni cu șanse și calități”.

Deputatul UNPR Constantin Moisii, consideră că decizia de ieri era previzibilă și așteptată. ”Un astfel de sistem de vot duce la o selecție mai clară și mai bună a candidaților, repartizarea în teritoriu se face corect din punct de vedere al numărului de alegători. Votul pe liste este mai reprezentativ pentru democrație dar și pentru pluralismul politic”.

”Votul uninominal a fost un eșec total, consideră senatorul PNL Eugen Țapu. Legea a fost prost gândită și a adus un număr extraordinar de mare de parlamentari. Votul pe liste poate da o selecție mai mare a valorilor dintr-un partid. Ideal ar fi un vot combinat, ca în Germania, dar e mai greu la noi”.

”Listele, cea mai bună soluție”, spune  Vlad Marcoci (PSD), care, însă, nu va mai candida.

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL crede că ” Votul pe listă este o soluția”. Actuala  lege electorală nu a produs efectele dorite pentru România. Din acest motiv susțin necesitatea schimbării sistemului actual de vot.”

 

”Cred în votul pe listă, pentru că eu consider că fiecare partid trebuie să-și asume răspunderea”, spune senatorul Ioan Chelaru.

Senatorul UNPR  Liviu Bumbu este singurul care are părere distinctă și optează pentru sistemul electoral german.”Eu am spus de mai mult timp că cel mai bun pentru tip de vot pentru România, este cel după model german. Combinat. Adică, de pe lista unui partid, să fie votat candidatul. Așa, vede și partidul, și candidatul, cam pe unde se situează în preferințele alegătorilor”.

Mariana OLTEAN TUDOSE