Începe Bacalaureatul de toamnă

bac toamnaÎncepând de luni, 18 august, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să obţină diploma de Bacalaureat în sesiunea de vară a acestui an intră în febra examenelor. Sesiunea august-septembrie 2014 începe cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Proba A se va derula pe parcursul a două zile, urmată de Proba C, de Evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. În zilele de 21 şi 22 august, absolvenţii claselor a XII-a care îşi încearcă, din nou, norocul pentru obţinerea diplomei de Bacalaureat, au de susţinut Evaluarea competenţelor digitale. Urmează o săptămână „de foc”, cu examene scrise. În ziua de 25 august elevii vor susţine teza la Limba şi literatura română, iar pe 27 august – proba obligatorie profilului. Pe 29 august va avea loc proba la alegerea profilului şi specializării, iar pe 1 septembrie vor fi afişate rezultatele înainte de contestaţii. Rezolvarea contestaţiilor va avea loc în perioada 2-3 septembrie, aşa încât afişarea rezultatelor finale va fi posibilă pe 4 septembrie.

În urma Bacalaureatului din vară, desfăşurat în perioada 10 iunie- 11 iulie 2014, din cei 4.438 de absolvenţi din acest an şi din sesiunile anterioare înscrişi la examen, 276 nu s-au prezentat, 6 au fost eliminaţi iar 1.360 au fost respinşi. Din totalul celor 2.796 de elevi care au obţinut diploma de Bacalaureat, 721 au fost notaţi la limită, obţinând medii între 6 şi 7, 683 au avut note cuprinse între 7 şi 8, alţi 578 au avut medii între 8 şi 9 şi doar unul a avut 10 pe linie.

Din statistica întocmită la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ reiese că din ce în ce mai puţini liceeni se înscriu la Bac, mulţi fiind sfătuiţi chiar de dascăli să aştepte până sunt suficient de bine pregatiţi. Trendul este şi mai evident la sesiunea de toamna a examenului de anul acesta, unde s-au înscris cu peste 20.000 mai puţini tineri decât în 2013, la nivel de ţară. Din păcate, tinerii nu profită nici de ajutorul acordat de stat, în sensul că nu s-au prezentat la meditaţiile gratuite oferite de profesori între cele două sesiuni. La colegiile şi liceele unde s-au stabilit grafice de meditaţii şi absolvenţii au fost anunţaţi că pot participa la cursuri, prin bănci a „bătut vântul”.

Sesiunea de toamnă va avea, se pare, nu mai mult de 1.000 de candidaţi. Rămâne de văzut câţi din cei înscrişi se vor şi prezenta la examene. La examenul scris de la Română din sesiunea toamnă 2013, liceenii au scăpat de poezie, însă la subiectul al treilea li s-a cerut să prezinte relaţia dintre două personaje din dramaturgia românească. Mai exact, cei de la real au primit ca operă de referinţă comedia „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în timp ce colegii lor de la uman au avut de ales între aceeaşi „O scrisoare pierdută” şi „Iona”, de Marin Sorescu.

 

Geanina NICORESCU