* Anul trecut, aproape 2000 de beneficiari proveneau din familii cu venituri zero!
Liceenii care învaţă în şcoli din judeţul Neamţ pot beneficia, şi în anul şcolar 2013-2014, de ajutorul financiar acordat prin Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, dacă provin din familii cu situaţie socială precară. S-a dat deja startul pentru depunerea dosarelor, data limită fiind 1 octombrie.
„Programul social Bani de liceu, iniţiat de PSD în perioada 2000-2004 şi continuat de celelalte guvernări, ajută copiii cu probleme sociale să participe la procesul educativ”, a afirmat inspectorul general şcolar Viorel Stan. „În anul şcolar 2012-2013 au beneficiat de ajutor financiar 4230 de elevi, majoritatea din mediul rural. Doresc să accentuez faptul că 1828 dintre liceenii incluşi în acest program proveneau din familii cu venituri zero!”
În anul anterior, cei mai mulţi elevi cu bursă socială învăţau la Colegiul Tehnic Ion Creangă din Târgu Neamţ. Aproape 500 dintre liceenii din cadrul acestei unităţi de învăţământ au primit câte 180 de lei lunar, fiind astfel ajutaţi de stat să-şi continue studiile.
Anul acesta, cuantumul bursei a rămas neschimbat, iar metodologia de acordare este aceeaşi. Beneficiari sunt elevii care se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 de lei. Este foarte important de menţionat că sprijinul financiar se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau diplomă şi pe perioada practicii în producţie.
Cât priveşte beneficiarii din anul şcolar 2013-2014, după perioada depunerii dosarelor, în intervalul 1 octombrie- 23 octombrie 2013 vor avea loc anchetele sociale şi evaluarea de către comisii a eligibilităţii cererilor depuse. Afişarea pe internet a listelor beneficiarilor va avea loc în ziua de 28 octombrie, iar până pe 2 noiembrie vor putea fi depuse contestaţii. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 6 noiembrie.
Geanina NICORESCU