Încep înscrierile pentru definitivat 2017

isjnProfesorii din Neamţ au la dispoziţie această săptămână pentru a se înscrie la examenul de definitivat 2017, pe care, dacă-l promovează, beneficiază de dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Perioada de înscriere este, conform Inspectoratului Şcolar Neamţ care a publicat metodologia şi calendarul examenului, 3-7 octombrie 2016.

Potrivit metodoligiei acestei sesiuni de examen ,,stagiul de practică obligatoriu pentru obținerea definitivării în învățământ are o durată de un an școlar (sau ore de predare echivalente normei de un an) fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul național de învățământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite”. Important de reţinut este faptul că, la sesiunea din acest an ,,cadrele didactice aflate pentru prima oară în situația efectuării stagiului de practică se pot înscrie la examen pentru sesiunea din anul școlar următor și pot susține probele etapei eliminatorii în anul școlar în care se face înscrierea. Datele din fișa de înscriere a candidaților sunt introduse în sistemul informatizat în anul școlar în care aceștia susțin proba scrisă”, iar ,,cadrele didactice care au efectuat stagiul de practică obligatoriu, dar nu s-au înscris sau nu au promovat examenul, se pot înscrie în condițiile prevăzute de art. 241. alin. 4) – 5) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, având obligația de a susține toate probele examenului în anul școlar în care se înscriu”, stipulează normele metodologice publicate pe site-ul IŞ Neamţ.

Dincolo de noutatea privind data când are loc proba scrisă, programamtă la data de 20 aprilie 2017, motivat de Ministerul Educaţiei Naţionaţe şi Cercetării Ştiinţifice prin dorinţa de a degreva perioada vacanţei de vară, se mai remarcă şi modul cum este structurată etapa eliminatorie – şi anume, candidaţii la definitivat vor fi supuşi la două inspecții de specialitate la clasă și evaluarea portofoliului profesional personal. Totodată, candidaţii trebuie să îndeplinească şi criteriul mediei pentru a intra la proba scrisă, care este formată din media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi la portofoliu, ce trebuie să fie minim 8 şi nu mai mici de 7 la fiecare dintre probele respective. Definitivatul se obţine cu minim nota 8.

Proba scrisă a fost simplificată, de la trei la două subiecte, cu un subiect axat pe specialitatea candidatului (pondere de 60%) şi celălalt subiect axat pe metodica predării specialității (pondere de 30%), iar 10% din punctaj este acordat din oficiu. Lucrările scrise sunt evaluate de o comisie alcătuită din două cadre didactice din învățământul universitar sau preuniversitar, având specialitatea respectivă.

Printre altele, portofoliul profesional personal cuprinde curriculum vitae, autoevaluarea portofoliului profesional şi o scrisoare de intenţie ce conţine motivaţia participării la examenul de definitivat, obiectivele şi aşteptările proprii în formarea personală ca profesor, autoevaluarea activităţii sau a experienţei câştigate pe parcursul semestrului, autoaprecierea portofoliului profesional şi propuneri de ameliorare. Ca la orice altă instituţie, candidaţii la definitivat nu mai sunt obligaţi să completeze dosarul de înscriere cu acele copii legalizate după actele de studii, odată cu eficientizarea birocraţiei.

Inspecţiile se desfăşoară până la data de 31 martie 2017, urmează proba scrisă în data de 20 aprilie 2017 şi afişarea primelor rezultate în data de 25 aprilie 2017.

Rezultatele finale vor fi publicate în data de 30 aprilie 2017, potrivit sursei citate.

(C.I.)