*În județul Neamț funcționează 8 grădinițe particulare
La începutul lunii mai se dă startul înscrierilor în învățământul preșcolar. Reprezentanții Ministerului Educației Naționale sfătuiesc părinții să se informeze corect cu privire la legalitatea funcționării unității alese. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Neamț, sunt acreditate 8 grădinițe particulare: trei în Piatra Neamț și câte una în localitățile Gherăești, Pildești, Săbăoani, Buruienești-Doljești și la Roman. Nemțenii care nu s-au hotărât, încă, la ce grădiniță să-și înscrie prichindelul, pot consulta listele grădinițelor care funcționează legal – fie consultând Cartografia școlară (http://siiir.edu.ro/carto/), fie pe site-ul ISJ Neamț.
Între timp, conducerea fiecărei unități de învățământ va stabili orarul reînscrierii celor care merg deja la grădiniță și vor să continue și în anul școlar următor, ca mai apoi să se afișeze lista celor înscriși și locurile rămase libere.
Actele necesare înscrierii la învățământul preșcolar sunt: cererea de înscriere, copie certificat de naștere copil, copie carte de identitate părinte/ tutore/ reprezentant legal, fișa medicală, hotărâri judecătorești (dacă este cazul), iar pentru grădinițele cu program prelungit și săptămânal este nevoie de adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale venitului familial. Părinții nu vor putea complete mai mult de 3 opțiuni pentru unitățile de învățământ, iar pentru copilașii care nu „prind“ un loc vor trebui să completeze o cerere în cea de-a doua etapă a înscrierilor.
Trebuie știut că înscrierea în grupa mică/ mijlocie/ mare în grădinițele de stat este gratuită și deschisă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 2-6 ani, discriminarea după orice fel de criteriu fiind interzisă. Transferarea unui copil de la o grădiniță la alta poate fi făcută la cererea părinților sau a susținătorilor legali, în baza avizelor celor două unități și în limita locurilor planificate. În ceea ce privește scoaterea unui copil din evidența unei grădinițe, acest lucru se poate face în caz de boală infecțioasă cronică (cu avizul medicului) sau în cazul în care copilul lipsește fără motivare timp de două săptămâni la rând.
La momentul înscrierii în învățământul preșcolar, grădinițele încheie cu părinții un contract educațional ce include drepturile și obligațiile părților, prevede în momentul de față Legea educației naționale nr. 1/2011. Învățământul preșcolar este organizat pe grupe constituite în funcție de vârsta copiilor sau nivelul de dezvoltare globală al acestora, potrivit regulamentului amintit mai sus. În grădinițe pot fi organizate grupe sau secții de copii cu cerințe educaționale speciale, precum și grupe cu profil artistic, sportiv sau de limbi moderne, de exemplu.
Pentru asigurarea continuității între învățământul preșcolar și cel primar, se organizează și se generalizează treptat grupa pregătitoare pentru școală.
Tichet social de 50 de lei pentru copiii din familii defavorizate
Pentru stimularea frecventării învățământului preșcolar de către copiii din familiile sărace, acestea primesc tichete sociale. Practic, fiecare copil dintr-o familie defavorizată primește lunar un tichet social de 50 de lei. Astfel, copiii din familiile sărace primesc tichetele sociale în condițiile în care sunt îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele criterii: vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de trei ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani; copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârstă împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent; venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană).
Tichetele sociale pot fi folosite doar pentru achiziționarea produselor alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau a rechizitelor. Utilizarea acestora pentru cumpărarea de țigări și/sau băuturi alcoolice ori valorificarea acestora prin transformarea în bani sunt interzise. Acordarea tichetelor sociale este condiționată de prezența zilnică a copilului la grădiniță (exceptând absențele motivate).
De tichete sociale pot beneficia copiii din familii defavorizate, cetățeni români, care au domiciliul sau reședința în România, în vederea creșterii accesului la educație al acestora. De asemenea, stimulentul se acordă și copiilor din familii defavorizate, cetățeni români, fără domiciliu sau locuință (persoane fără adăpost), numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.
Geanina NICORESCU