Incendiul mortal de la Vestel, sentințe și un nou proces

vestel2 Procesul incendiului de la fabrica de lacuri din Săvinești, în care un muncitor și-a pierdut viața, continuă cu un nou dosar, după ce judecătorii au dat, săptămâna trecută, primele sentințe. Inginerul și un manipulant au primit pedepse cu suspendare, iar un al treilea inculpat, care nu a fost audiat în instanță, va fi adus de polițiști la proces. Nici pe parte de despăgubiri nu a fost soluționat dosarul, astfel că judecătorii pietreni vor judeca separat acuzațiile aduse celuilalt manipulant care nu a venit la proces și daunele cerute de soția celui care a murit în incendiul din 11 august 2014.

Judecătoria Piatra Neamț a decis în cazul lui Iulian Buhăianu, ce era angajat ca manipulant la Vestel SRL, o pedeapsă de un an și jumătate închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă si nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. În perioada termenului de supraveghere el are de făcut 60 de zile de muncă în folosul comunității. Liviu Laurențiu Teodorescu, inginerul șef, are o pedeapsă de patru luni închisoare, cu amânarea executării pe o perioadă de doi ani, pentru nerespectarea normelor legale de securitate și sănătate în muncă. „Constată că infracțiunile deduse judecății sunt concurente între ele și, în temeiul art. 38 alin. 1 și art. 39 alin. 1 litera b Cod penal, aplică inculpatului Buhăianu Iulian pedeapsa cea mai grea de 1 (unu) an și 4 (patru) luni închisoare, pe care o sporește cu 2 (două) luni închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză), în final urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 (unu) an și 6 (șase) luni închisoare. (…) Stabilește în sarcina inculpatului Teodorescu Liviu -Laurențiu pedeapsa de 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea normelor legale de securitate și sănătate în muncă, prev. și ped. de art. 350 alin.1 C.p. În temeiul art. 83 alin. (1), (3) Cod penal în vigoare amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condițiile art. 82 Cod penal în vigoare, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“, spune minuta de ședință.

Sentința judecătoriei nu este definitivă, părțile putând declara apel.

În ce-l privește pe Mihai Sabin Trifescu, al treilea inculpat în dosar pentru nerespectarea normelor de protecția muncii, instanța a dispus aducerea lui cu mandat și formarea, inclusiv pe latură civilă, a unui nou dosar ce are termen luna viitoare.

Incendiul din 11 august 2014 a fost provocat de manevrarea necorespunzătoare a toluenului la transferarea acestuia dintr-un recipient în altul. Operațiunea a fost executată fără respectarea normelor de securitate în muncă, iar încărcarea electrostatică a produs o scânteie care a dus la explozia toluenului urmată de un incendiu care a distrus fabrica, prejudiciul fiind de circa 300.000 euro. Patronul firmei nu a avut pretenții de daune, firma fiind asigurată. În baza anchetei Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț și a concluziei finale, dosarul a fost completat de ancheta penală a parchetului și în luna noiembrie 2015 cauza a fost trimisă la instanță.

Incendiul care a izbucnit în fața atelierului mecanic al fabricii l-a surprins înăuntru pe muncitorul Iulian Chirilă (30 de ani). Inginerul Liviu Teodorescu a încercat să-l scoată pe cel rămas înăuntru, dar flăcările erau mari și nu a reușit, el suferind arsuri la mâini și la față. Bărbatul a fost găsit carbonizat de pompieri.

Lupta militarilor cu focul a fost una dificilă. În timp ce pompierii acționau cu 8 autospeciale, butoaiele cu substanțe inflamabile săreau în aer, la câțiva metri. Fumul gros și negru urcase la înălțime și putea fi văzut pe o rază de câțiva kilometri. Trei pompieri au suferit ușoare intoxicații cu fum, dar paramedicii i-au stabilizat pe loc, fiind înlocuiți de alți colegi.

Dimensiunea incendiului și riscurile angajaților din astfel de unități a dus la derularea, în anul 2014, a unei campanii a ITM Neamț privind organizarea activității de intervenție și salvare în unități industriale cu potențial pericol de emisii de gaze, vapori și pulberi toxice, asfixiante, inflamabile sau explozive, în 21 de unități unde munceau 1.878 de salariați. (C.I.)