Incendiu de 890.000 lei, la Tîrgu Neamț

16/08/2017

incendiu hala (1)

*Pompierii au luptat șase ore cu flăcările

Cristina IORDACHE

Anunțat în momentul când flăcările cuprinseseră acoperișul halei fostei fabrici de mobilă din Târgu Neamț, incendiul izbucnit luni, 14 august, a mistuit bunurile a patru firme ce funcționau în acel imobil, unde existau spații de depozitare și un atelier de croitorie.

36 de pompieri cu cinci autospeciale de stingere au fost mobilizați să intervină la acest dezastru, inclusiv militarii care nu erau de serviciu, sub comanda șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț secondat de comandantul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamț. Flăcările ieșeau din acoperiș la ora 3,10, când a fost anunțat incendiul și s-a cerut ajutorul pompierilor. În primă fază, s-au deplasat la misiune 20 de militari cu 4 autospeciale de stingere de la Târgu Neamț și 5 militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț. Dimensiunile dezastrului au impus chemarea a încă 11 militari disponibili, aflați în afara în turele libere, iar pentru a asigura celelalte misiuni apărute în zona de competență Târgu Neamț s-a mobilizat o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Roman cu 5 militari. Incendiul a fost lichidat după șase ore, când în jurul orei 9 la fața locului au mai rămas doar două autospeciale și pompierii servanți pentru a verifica dacă mai sunt focare. Focul a distrus mare parte din bunuri și a ajuns și la proprietatea unui vecin situată pe strada Cuza Vodă, unde temperatura a spart un geam și a distrus un metru pătrat de tâmplărie PVC. „În urma evenimentului au ars: 400 mp acoperiș construit din astereală lemn și învelitoare azbociment și 650 mp acoperiș construit din astereală lemn și învelitoare tablă; bunuri materiale din depozit: materiale de construcții – 3 centrale termice, 6 betoniere, lacuri și vopsele), anvelope auto, documente financiar contabile, 2 calculatoare, 1 frigider, 2 laptopuri, documente financiar contabile, documente proprietate, 8 telefoane mobile. Suprafața totală afectată a societății – 450mp (7 încăperi), piese auto; 4 seturi canapele din piele, 1 boiler electric, 1 centrală termică, instalația electrică și sanitară, tâmplărie PVC și alte bunuri materiale; 11 mașini de cusut, 2 mașini de tăiat, 2 mașini de tăiat, 3 tone materie primă textilă, 1,8 tone materie finită, accesorii croitorie, rafturi, obiecte de mobilier, documente financiar contabile, 1 calculator, piese de schimb și alte bunuri materiale. Valoarea bunurilor distruse 890.000 lei, iar a bunurilor salvate 60.000 lei”, a declarat locotenent-colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț. Militarii au stabilit că incendiul a fost provocat de un cablu electric defect.

*Sticla a incendiat podul centrului de plasament „Elena Doamna”

Pompierii pietreni au stabilit că incendiul de vineri, 11 august, de la acoperișul centrului de plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamț, a fost provocat de sticla ce s-a autoaprins sub razele de soare. La locul incendiului nu au fost găsite alte elemente care ar fi putut duce la izbucnirea incendiului, decât niște sticlă expusă luminii solare. „Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost căldură (radiație) solară, cumulată ori reflectată. În urma evenimentului au ars 4 mp astereală lemn din compunerea acoperișului și s-au deteriorat 4 mp din astereală lemn și 2 ml grindă”, a precizat șeful ISU Neamț, care a coordonat misiunea de stingere. Reamintim că la locul evenimentului, anunțat la ora 15,05, au intervenit 18 pompieri cu trei autospeciale de stingere și  autoscara.