Încăpățânarea părinților, disperarea medicilor

* Pediatria Spitalului Județean este asaltată, zilnic, de aproape 100 de cazuri * Dr. Suzana Constantinescu, șefa secției Pediatrie, susține că adresabilitatea ar fi scăzută la un sfert, dacă părinții și-ar duce copiii la centrele de permanență ori dacă și-ar găsi medicii de familie * Una peste alta, singurul pediatru care acordă consultații în policlinică și-a luat concediu în perioada 21-30 decembrie 2016

Problemele digestive și infecțiile respiratorii au aglomerat la maximum, în ultimele zile, serviciul de urgență din Pediatria Spitalului Județean Piatra Neamț. Aproape în fiecare zi ajung aici 80-90 de copii, însă, potrivit medicului șef de secție, dr. Suzana Constantinescu, numai un sfert dintre cazuri reprezintă, cu adevărat, urgențe medicale.

„În acest moment este negru pe hol de pacienți. Pentru că medicii de familie nu sunt de găsit, suntem sufocați de cazuri minore, fibre, viroze, cazuri care pot fi rezolvate și în centrele de permanență. Dar părinții preferă să vină direct aici. Iar noi suntem epuizați, la un moment dat nu ne mai putem concentra așa cum ar trebui. Menirea noastră aici este să ne ocupăm de urgențele vitale, nu să facem triaj“, ne-a declarat, ieri dimineață, dr. Suzana Constantinescu, șefa secției Pediatrie.

În această perioadă, a sărbătorilor, nici în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean nu se acordă consultații, fapt care contribuie, de asemenea, la aglomerarea urgenței din spital. Medicul pediatru care acordă consultații în policlinică este în concediu în perioada 21-30 decembrie 2016, astfel încât părintele care obține o trimitere de la medical de familie nu se va duce în privat, să plătească pentru consultație, ci se duce direct la urgență în spital.

Medicii din spital insistă și recomandă părinților ca, în cazul în care copilul nu reprezintă o urgență majoră și este vorba doar despre o răceală sau simplă durere, să se adreseze medi­cilor de familie sau celui mai apropiat Centru de Permanență, care funcționează non-stop în perioada sărbătorilor.

La nivelul județului Neamț funcționează 23 de centre de permanență, în Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov și la Tămășeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari, Sagna, Grințieș și Galu.

Geanina NICORESCU