Încă o pată pentru blazonul Inspectoratului Școlar: 130 de transferuri ilegale la liceele din Neamț!

repartizari1 * Ministrul educației a cerut anchetă penală și este posibil să se lase cu destituiri.

* Șefa Comisiei de la Neamț, care a avizat toate transferurile din județ, a intrat, de ieri, în concediu de odihnă.

Corpul de Control al ministrului educației a stabilit că 130 dintre cele 160 de transferuri la clasa a IX-a, efectuate în Neamț după repartizarea computerizată, s-au făcut nelegal. Ieri, exact în ziua în care a fost dat verdictul, inspectorul școlar general Viorel Stan a dat ochii cu ministrul Cîmpeanu, pentru a semna contractul de management pentru următorii patru ani.

„Oficial, nu am primit nimic de la echipa de control care a încheiat miercuri (19 august, n.r.) verificările și a plecat fără să lase vreun document. Am citit și eu în presă, am aflat care ar fi rezultatul anchetei și nu pot să spun, în acest moment, decât că vom lua măsurile legale în funcție de decizia domnului ministru. Eu, unul, îmi doresc să reușesc în acest mandat de inspector școlar general, început astăzi, să recapăt încrederea oamenilor în această instituție care este un etalon al educației în județ“, ne-a declarat, ieri după-amiază, inspectorul școlar general Viorel Stan.

Deocamdată, însă, apele sunt foarte tulburi în instituția păstorită de generalul Stan și este posibil să se lase și cu destituiri și anchete penale. Echipele de control trimise de ministrul educației la Neamț și în alte trei inspectorate județene asupra cărora planau suspiciuni în privința respectării legii la aprobarea unor repartizări au depistat, în total, aproape 500 de transferuri ilegale. Cele mai multe sunt în județul Prahova – 208 transferuri, în Bihor – 124, în Neamț – 130, iar în Brăila 29 de transferuri nelegale.

 

Drept urmare, Ministerul Educației le-a anulat și elevii vor rămâne să învețe acolo unde au fost repartizați inițial, iar în afară de acest fapt a cerut anchete penale. Inspectorul general de la Bihor a fost demis, urmând ca cel din Prahova să fie și el demis, iar ceilalți vor fi cercetați disciplinar.

Însuși ministrul educației a vorbit public, ieri, despre rezultatele controlului făcut în județul Neamț, unde au fost înregistrate 240 de cereri de transfer la clasa IX-a, iar dintre acestea 160 au fost aprobate de ISJ, doar 20 respectând criteriul de medie: „În județul Neamț au fost 240 de cereri, 160 au fost aprobate, 20 au respectat criteriul de medie, restul de 140 nu au respectat criteriul de medie. Trei din cele 140 au fost cazuri medicale, alte șase situații au fost de gemeni, deci zece cazuri au justificare din cele 140 care nu au respectat criteriul de medie, rămân 130 de cazuri care nu au justificare în opinia Corpului de control“, a spus Cîmpeanu.

Ministrul educației a declarat că la ISJ Neamț, inspectorul general școlar este promovat prin concurs, deci nu se pot lua „măsuri instantanee“, ca la Bihor și Prahova, dar se derulează cercetarea disciplinară, iar în funcție de concluzii, se vor lua măsurile care se impun.

La Neamț, comisia de avizare a transferurilor a fost condusă de inspectorul școlar general adjunct Elena Laiu. Aceasta a intrat, de ieri, în concediu de… odihnă.

Geanina NICORESCU