Încă două medalii pentru Alexandru Bordi


Schiorul pietrean, Alexandru Bordi, a cucerit alte două medalii, în finala campionatului naţional a cluburilor sportive şcolare, care s-a desfăşurat în perioada 17 – 19 martie, în staţiunea Voineasa din Transalpina. Elevul antrenorului Petru Brânzei a cucerit medalia de aur în proba lui favorită, slalom, şi medalia de bronz în proba de slalom uriaş. Rezultatele de la finala cluburilor sportive şcolare este o confirmare a titlului naţional obţinut la începutul lunii martie de Alexandru Bordi în proba de slalom. „Au fost aceleaşi condiţii ca şi la campionatul naţional cu zăpadă moale, în prima zi a fost soare, iar a doua zi a plouat şi a nins. Cred că m-am descurcat destul de bine şi sunt mulţumit de aceste medalii. Puteam lua aurul şi la slalom uriaş, am câştigat manşa a doua dar, din păcate, în prima manşă am greşit destul de mult şi nu am putut recupera timpul”, a declarat Alexandru Bordi. Rezultatele bune obţinute în acest an îi conferă posibilitatea tânărului sportiv pietrean să participe în perioada 4 – 6 aprilie la primul concurs internaţional rezervat copiilor, care va avea loc în staţiunea italiană, Abetone. „A fost un concurs de nivel înalt unde au participat toţi sportivii de valoare din ţară. A confirmat la proba de slalom că este cel mai bun. Alexandru este un sportiv serios, muncitor care beneficiază şi de sprijinul total al familiei. Nu mai avem zăpadă, dar ne pregătim zilnic din punct de vedere fizic pentru concursul din Italia şi sperăm ca acolo să aibă timp o zi sau două să se acomodeze cu pârtia. Suntem încrezători şi sperăm să confirmăm şi la concursurile de afară”, a declarat antrenorul Petru Brânzei.
„Schiul este un sport costisitor”
Rezultatele foarte bune obţinute de schiorul pietrean, Alexandru Brânzei, în 2014 s-au datorat în primul rând susţinerii financiare a familiei, cea care şi-a îndrumat fiul către acest sport. Ioan Bordi, tatăl lui Alexandru, consideră că fiul său are talent în această disciplină sportivă, dar fără sponsori şi o susţinere materială consistentă, îi va fi foarte greu să îl ajute să continue sportul de performanţă.
Rep: Domnul Bordi, felicitări pentru performanţele lui Alexandru, v-au surprins rezultatele bune din acest an?
I.B: Teoretic să zicem că ne-au surprins, cu toate că ne aşteptam pentru că munca a fost tenace, de lungă perioadă de timp şi nu ne-au surprins în totalitate, aşteptam să confirme valoarea lui. Toţi antrenorii şi specialiştii care l-au observat pe pârtie şi-au exprimat plăcerea de a vedea un copil talentat şi bine pregătit tehnic.
Rep: De ce l-aţi îndrumat către acest sport?
I.B: A fost o plăcere a familiei pentru că mi-a plăcut foarte mult acest sport încă din tinereţe. L-am practicat şi eu când eram mai tânăr dar nu am avut posibilităţile necesare să merg mai departe. Atunci am zic că dacă copilul meu poate, vreau să îl susţin.
Rep: Când v-aţi dat seama că are calităţi?
I.B: Pe la vârsta de 4 – 5 ani când mă chinuiam cu el pe pârtii să îl pun pe schiuri am observat că are înclinaţie către schi, lucru care a fost confirmat un an mai târziu de domnul profesor Brânzei.
Rep: E un sport costisitor, echipament, pregătire, deplasări, reuşiţi să acoperiţi toate aceste cheltuieli?
I.B: Până anul acesta ne-am descurcat, rămâne de văzut pe viitor pentru că de acum banii sunt direct proporţionaţi cu performanţa lui. Pentru a face sport de înaltă performanţă, bugetul unui schior pentru un an de zile se duce la 50000 de euro, vă daţi seama că este foarte greu fără un sponsor adecvat şi fără oameni care să fie implicaţi în acest sport, lucru care este destul de complicat.
Rep: Riscaţi într-un sport în care România nu are performanţe şi nici nu a avut de-a lungul anilor?
I.B: Schiul este un sport individual, dinamic, plăcut, spectaculos. Încercăm şi noi cum încearcă şi alţi părinţi la alte discipline, cum ar fi tenisul, în care, uitaţi, după mulţi ani încep să apară şi rezultatele majore. Ne place schiul şi sperăm să avem posibilităţile financiare de a continua această activitate şi să avem performanţe.