Încă 1000 de copii din Neamţ încadraţi în grad de handicap

handicap* Aproape 400 sunt cu afecţiuni mentale

Pe parcursul primelor 5 luni din acest an, 1.034 de copii din judeţul Neamţ au fost încadraţi în grad de handicap, prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului. În 379 de cazuri, copiii suferă de diverse afecţiuni asociate, alţi 365 de copii primind certificate de încadrare în grad de handicap din cauza unor afecţiuni mentale (retard psihic). De asemenea, 156 de copii sunt încadraţi în grad de handicap din cauza unor afecţiuni somatice (interne), iar 32 de copii suferă de diverse dizabilităţi fizice. Alţi 14 copii au probleme auditive severe, 46 suferă de un handicap vizual, 32 au diferite boli psihice, iar 5 au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA.

„În fiecare lună, se înregistrează la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ aproximativ 200 de solicitări privind încadrarea în grad de handicap, constatându-se creşteri de la o lună la alta. La sfârşitul anului 2014 se aflau în evidenţele DGASPC Neamţ 2.243 de copii cu vârste de până la 18 ani, încadraţi în grad de handicap”, ne-a spus Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Paşii necesari pentru încadrarea în grad de handicap a copilului

Părintele care suspectează o problemă de sănătate a copilului merge, iniţial, la medicul de familie. De acolo, este îndrumat la medicul specialist, care stabileşte diagnosticul. Pe baza certificatului medical, părintele sau reprezentantul legal se adresează DGASPC Neamţ, la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, unde se face o evaluare pentru a se vedea dacă boala respectivă se încadrează în criteriile legale. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, se întocmeşte un dosar cu toate documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, se face evaluarea psihologică a copilului, dacă este cazul, iar ulterior dosarul ajunge la comisia pentru protecţia copilului, care hotărăşte încadrarea într-un grad de handicap. Se eliberează apoi un certificat de încadrare în grad de handicap, se stabileşte un plan de recuperare şi se face o cerere pentru a beneficia de drepturile legale.

Copilul cu grad de handicap are dreptul la plata alocaţiei de stat pentru copii în cuantum dublu. În funcţie de gradul de handicap, copiii beneficiază de buget complementar, cuprins între 39 şi 106 lei lunar, iar copiii încadraţi în gradul de handicap grav beneficiază şi de plata unui asistent personal (de regulă, unul dintre părinţi), în valoare de 724 lei lunar.

Irina NASTASIU