Inaugurarea maternităţii: la loc comanda!

* În sălile de operaţie s-a făcut curăţenie, dar microbii au rămas bine, sănătoşi

* Centrala e ultramodernă, dar fără racorduri „corespunzătoare”

* Liftul nou a fost montat pe glisierele vechi

Românul, expert în a-şi da cu stângu-n dreptu’, a făcut-o lată şi de data asta. Maternitatea spitalului judeţean, în care s-au investit peste două milioane de euro pentru condiţii optime de cazare şi dotare cu aparatură, nu poate fi inaugurată nici după un an de zile de la demararea lucrărilor, pentru că au apărut, din nou, probleme. Acum câteva zile conducerea spitalului anunţa că, în sfârşit, constructorul a dat secţia „la cheie”, s-a făcut curăţenie generală, dezinfecţie şi au fost recoltate probe de pe suprafeţe, iar după primirea rezultatelor se va proceda la mutarea mobilierului şi secţia va deveni funcţională, însă ieri au fost răsturnate toate previziunile. La loc comanda!
„Încărcătura microbiană din sălile de operaţie nu permite desfăşurarea unui act medical corespunzător, iar cauza este funcţionarea improprie a centralei de tratare a aerului”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Dintr-o greşeală de proiectare, alimentarea centralei nu se face corespunzător”.

De la ing. Mihai David, şef Formaţie întreţinere, de la spitalul judeţean, am aflat că defecţiunea de proiectare a dispozitivului de filtrare a aerului nu poate fi remediată cu una, cu două. Necesită noi investiţii, racorduri, conducte: „Centrala a fost legată necorespunzător la calorifere, adică apa intră în ea la 40-50 de grade Celsius, în vreme ce temperatura optimă pentru a da randament pentru sectorul de ATI, nou-născuţi şi săli de operaţie, este de 60-80 de grade Celsius. Altfel, nu se poate produce filtrarea corespunzătoare a aerului şi încărcătura microbiană este sub stas. Ca să o facem funcţională, trebuie tras racord direct tocmai de la centrala termică a spitalului, or găsită altă soluţie. Ministerul Sănătăţii a fost deja informat despre această problemă, mai ales că proiectantul a fost angajat de minister, şi acum se caută soluţii viabile. Probabil că lucrările de remediere vor dura cel puţin o lună de zile…”.

Asta după ce, tot din cauza unor erori de proiectare, a trebuit redimensionată reţeaua electrică din spitalul nou şi înlocuit tabloul, pentru a putea susţine funcţionarea optimă a aparaturii şi sistemelor de iluminat din noua maternitate. La modernizarea secţiei de maternitate a pus umărul şi o firmă care a venit expres pentru a monta liftul nou nouţ achiziţionat tot din banii primiţi de la Banca Mondială, însă… nici liftul nu poate fi dat în funcţiune, pentru că nu are toate piesele. „Movilift Bucureşti a venit şi a montat ascensorul, însă nu a pus glisierele noi, care conferă siguranţă, iar din această cauză echipa venită de la Compania Naţională de Inspecţie a Instalaţiilor de Ridicat nu şi-a dat avizul de funcţionare”, a precizat inginerul David. „Echipa de la Movilift o să vină şi o să remedieze această problemă, dar cu siguranţă va mai dura cel puţin o lună şi această operaţiune. Concomitent vor fi montate şi cele două lifturi pentru lenjerie”.

La Maternitatea Piatra Neamţ au fost amenajate noi săli de operaţii, dotate la standarde europene. Se va putea naşte în cele mai bune condiţii, s-o vedea când, atât pe cale naturală cât şi prin cezariană, dar cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie vor putea fi realizate şi multe alte tipuri de intervenţii chirurgicale pentru rezolvarea cazuisticii de obstetrică-ginecologie. De asemenea, s-a făcut o recompartimentare a saloanelor, înfiinţându-se rezerve de două paturi cu băi proprii pentru paciente.