Prin condițiile pedoclimatice specifice, județul Neamț este mai puțin pretabil leguminoaselor, în culturi de câmp și în spații protejate. Adică serii și solarii. Sunt mai puține asemenea culturi, la ora actuală fiind înființate 1,6 hectare de sere și 7,3 hectare de solarii la nivelul întregului județ.
Suprafețe care ar putea crește semnificativ, având în vedere facilitățile financiare alocate agriculturii din spațiile protejate. Din acest an, în programul de ajutoare financiare cuplate, este inclusă o schemă nouă de plăți prin care sunt sprijiniți fermierii din domeniile legumiculturii și pomiculturii. Mai clar, vor fi stimulați financiar cultivatorii de legume în spații protejate, dar și cei care cultivă legume și fructe destinate procesării.
Sprijinul financiar cuplat se acordă pentru culturile mazăre și fasole în cuantum de 500 de euro/ha/an, pentru legumele cultivate în solarii – 3.200 de euro/ha/an, pentru legumele cultivate în sere – 6.300 de euro/ha/an, pentru tomatele destinate procesării – 1.400 de euro/ha/an, pentru castraveții cornison destinați industrializării – 500 de euro/ha/an. În pomicultură, pentru măr, prun, cais, piersic, cireș și vișin ajutorul financiar este de 320 de euro/ha/an.
*Spațiile protejate, toate dezinfectate!
În ultimii ani, cultivatorii de legume în spații protejate – sere și solarii – înregistrează pierderi din cauza bolilor și dăunătorilor din sol, care pot duce până la compromiterea recoltelor. Pentru a preîntâmpina aceste situații se recomandă ca, între două cicluri de producție, să se facă dezinfecția solului.
Unul dintre produsele cu care se poate face aceasta dezinfecție este Raisan, un fumigant de sol cu activitate fungicidă, insecticidă, nematocidă și erbicidă.
Acesta se folosește pentru tratamentele preventive în vederea dezinfectării solului, înainte de plantarea sau semănarea tuturor tipurilor de culturi. Combate cu succes ciupercile din sol, diverse insecte, dar și buruieni.
Produsul poate fi aplicat la o adâncime de 10 cm, prin udare sau injectare. După 15-21 de zile, solul trebuie lucrat pentru a ajuta gazele care au mai rămas să se elimine. Noua cultură poate fi plantată după 5-6 zile de la aerisire.
Pentru a menține efectul tratamentului pe o perioadă mai lungă recomandăm fermierilor să nu folosească în spațiile dezinfectate utilaje care au fost folosite în spații nedezinfectate, pentru a preveni reinfestarea.
Idei de afaceri: Sorgul, o cultură foarte avantajoasă
*„Ruda săracă“ a porumbului este mai scumpă decât porumbul… * În Neamț există oscilații mari în cultura sorgului
În agricultura nemțeană, suprafețele cultivate cu sorg au oscilații foarte mari în ultima vreme. O dovedim cu date: în anul 2012 cu sorg au fost cultivate aproape 260 ha, în 2013 se ajunsese la 635 ha. Anul trecut s-a cultivat foarte puțin sorg, în jur de 140 ha, iar în acest an cu sorg sunt ocupate doar 125 hectare, în ciudat faptului că sorgul este o cultură foarte avantajoasă, întrucât se poate semăna pe soluri mai slabe, cu fertilitate mai scăzută. Mai are un atu, deloc de neglijat: nu se fură recolta! Și nici n-o atacă nici mistreții.
Sorgul se folosește în zootehnie la furajarea animalelor. La fel ca și porumbul. Din păcate, anul acesta n-a fost prielnic nici sorgului, au căzut precipitațiile când nu trebuia, după care s-a instalat seceta pedologică. În condiții normale de climă, sorgul este o cultură rentabilă. Producțiile care se realizează sunt bune, fiind cuprinse între 5.000 și 9.000 kg/ha.
* Sorgul, „ruda săracă“ a porumbului…
Sorgul este „ruda săracă“ a porumbului. Numai că o cam luat-o înaintea porumbului… Se estimează că, în acest an, prețul sorgului se va apropia tot mai mult de cel al porumbului, cu șanse mari de a-l depăși. Este cultura spre care tot mai mulți specialiști își îndreaptă atenția, mai ales că pentru hrana animalelor, cu sorgul mergi la sigur, chiar și în cei mai secetoși ani.
Boabele de sorg reprezintă o alternativă la porumb în alcătuirea rețetelor de nutrețuri combinate, pentru că au proprietăți nutriționale asemănătoare. Trebuie subliniat conținutul mai mare în amidon, asemănător cu cel al orzului sau ovăzului, iar în ceea ce privește conținutul de grăsimi sorgul are valori apropiate cu cele la porumb. Sorgul zaharat însilozat, mai ales în regiunile aride, poate depăși potențialul de producție al porumbului.
Sorgul se folosește și în alimentația umană sub formă de făinuri și grișuri, în industria berii și a sucurilor, a medicamentelor și în obținerea de alcool. Sorgul zaharat reprezintă interes și pentru fermierii care sunt interesați de producția de biogaz și bioetanol. Datorită producțiilor mari de masă verde și a conținutului ridicat de zaharuri, procesele de fermentație se derulează ușor și reprezintă o sursă mai bogată de materie primă pentru această ramură a industriei decât porumbul.
*Sorgul suportă cu ușurință arșița
Tehnologia de cultură a sorgului este relativ simplă, asemănătoare cu cea a porumbului. Plantele de sorg suportă cu ușurință arșițe de 35-39 grade Celsius. Pretențiile față de sol sunt ceva mai mici decât la porumb, se comportă bine pe solurile nisipoase și sărăturate cu o fertilizare chimică adecvată.
Ca plante premergătoare, sorgul preferă culturile prășitoare, care lasă terenul curat, iar după sorg se recomandă înființarea culturilor abia în primăvara anului următor.
Patul germinativ trebuie să fie bine mărunțit și curățat de buruieni, pentru asigurarea unui contact mai bun al boabelor de sorg cu pământul, care conduce la o răsărire uniformă. Combaterea buruienilor se recomandă a fi efectuată pe cale chimică în preemergență și pe cale mecanică, sorgul răspunzând foarte bine la prășitul mecanic.
Recoltarea sorgului pentru boabe se efectuează după maturitatea fiziologică a boabelor, sorgul nu prezinta risc de scuturare. Recoltarea sorgului zaharat pentru masă verde se realizează atunci când boabele sunt în stadiul de lapte-ceară sau ceară.
Sprijin cuplat, pentru vitele de pretutindeni
*Suma va crește de la 300 la 378 euro/cap de animal *Se încearcă instituirea unui ajutor de minimis pentru gospodăriile țărănești
Crescătorii de vite pentru carne au obținut o victorie în lupta lor cu autoritățile pe tărâmul fondurilor europene alocate acestui sector. Principala lor solicitarea fost aceea ca sprijinul financiar cuplat să fie acordat pentru toți deținătorii de vite de carne, indiferent de zona în care sunt crescute animalele. Astfel s-a reușit modificarea unui articol din Regulamentul european, cel care a făcut posibilă instituirea noii forme de plată pentru vitele de pretutindeni.
Până în acest an, sprijinul cuplat pentru vitele de carne se acorda numai deținătorilor de animale din zonele defavorizate. În județul Neamț avem 26 unități administrativ-teritoriale declarate cu acest statut, fiind vorba de localitățile situate în zona montană. Din acest an, la acestea se adaugă și localitățile riverane râurilor Bistrița și Siret, până la ieșirea cursurilor de apă din județul Neamț.
*Minimis pentru gospodăriile țărănești
Sprijinul cuplat pentru vitele de carne va fi de 300 euro pe cap de animal, iar până în 2020 cuantumul sprijinului financiar cuplat va crește până la 378 euro. Acum sprijinul cuplat se acordă fermierilor care au efective între 10 și 250 vaci de carne, indiferent de zona în care se află vitele.
Numai că sunt foarte mulți deținători de animale care au sub 10 capete, în gospodăriile țărănești. Multe dintre acestea vor să facă pasul spre statul de fermă, dar pentru asta trebuie ajutați. Un astfel de act normativ este avut în vedere, fiind deja supus dezbaterii publice.
Pentru fermele de familie un efectiv mai mare de 10 capete bovine este greu de realizat. Atingerea acestui nivel presupune resurse financiare importante, de care micii fermieri nu dispun. Pentru a veni în sprijinul lor, se încearcă instituirea unui nou ajutor de minimis destinat crescătorilor de animale din zonele montane, acolo unde colectarea laptelui se face destul de dificil și cu costuri mari pentru fermieri. Micii fermieri montani vor fi sprijiniți financiar pentru a cumpăra animale, astfel încât să poată intra în categoria fermelor cu efective de animale cuprinse între 10 și 250 capete bovine.
Tina CONDREA