În Sănătate, fiecare cu ce-l doare / Pacienții vor 6% din PIB, medicii își fac griji și în privința „plicului“

coalitiaCoaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) lansează, astăzi, campania „Pacient de România – 6% pentru Sănătate!“.

„S-a vorbit de multe ori că este necesar să alocăm Sănătății un procent de 6% din PIB pentru Sănătate. În urmă cu 5 ani, un demers al societății civile a strâns semnături pentru a obține 6% din PIB pentru Sănătate. Totuși, nu s-a întâmplat. Sănătatea se confruntă în continuare cu aceleași lipsuri pe care le cunoaștem“, scrie Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România într-un comunicat.

Coaliția anunță că va merge în caravană în toată țara pentru a populariza necesitarea unei bune finanțări a sănătății cu minim 6% din PIB. Inițiativa este susținută și de organizațiile profesionale din sistemul de sănătate. Doar că doleanțele medicilor nu se opresc aici. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) susțin și protestul medicilor români reuniți pe Facebook în jurul grupului de inițiativă „Alianța Medicilor“: „Numeroși medici de familie sunt deja înscriși în grupul «Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente! Suntem categoric împotriva legalizării șpăgii, mitei, «plicului» sau «atenției» date de către pacient medicului. Practica aceasta neavenită nu are ce căuta într-un sistem medical modern, corect finanțat, fiind degradantă, atât pentru medic, cât și pentru pacient. Reamintim și repetatele demersuri ale celor două organizații reprezentative ale medicilor de familie, privind creșterea finanțării sistemului de sănătate prin alocarea unui procent european din PIB și prin distribuirea pe principii sănătoase de politică sanitară a alocărilor pe diferitele segmente ale sistemului, în conformitate cu recomandările Băncii Mondiale. De mai bine de cincisprezece ani atragem atenția asupra deficitului grav de finanțare al sănătății în România, a deșertificării sistemului prin plecarea medicilor din România, lipsei de asigurare a asistenței medicale în mediul rural și în zone izolate și asupra situației anormale în care medicii își desfășoară activitatea. În acest context, noi, medicii de familie ne aliniem cu încredere și speranță protestului tuturor medicilor români față de situația fără precedent în care au ajuns sistemul medical și poziția medicului în societatea românească! Înțelegem să acționăm solidar cu colegii de alte specialități și să susținem aceleași obiective de finanțare“, se arată în comunicat.

Geanina NICORESCU