În Neamț, sezonul estival și sosirea stranierilor au crescut solicitările de pașapoarte

18/06/2019

*La această dată, programările online au ajuns pentru sfârșitul lunii iulie

A venit vara, iar la ghișeele Serviciului de Pașapoarte Neamț cererea de documente de călătorie crește de la o zi la alta. Ca de fiecare dată, motivul principal al numărului mare de solicitări este revenirea în țară a nemțenilor aflați la muncă peste hotare. În plus, urmează ca multe persoane să plece în vacanță în locuri exotice, iar fără pașaport valabil nu se poate. Chiar dacă oamenii au avut posibilitatea să-și procure din timp actele de trecere a fronierei, lasă acest lucru pe ultima sută de metri, delăsare care provoacă aglomerări și pierdere de timp. Conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidența Pașapoartelor Simple Neamț, prin comisarul șef Constantin Roman reamintește cetățenilor că își pot procura pașaport valabil și în cazul în care se află prin alte județe.

“Nemțenii pot depune cereri pentru un nou document de călătorie la orice serviciu de pașapoarte din țară, chiar dacă n-au adresă de domiciliu în raza de competență. În altă ordine de idei, doritorii care vor să se prezinte la noi pentru obținerea bonurilor de ordine trebuie să se prezinte la începerea programului, respectiv 8.30, având asupra lor chitanțele care fac dovada achitării taxelor pentru pașaport. E bine de știut că persoanele cu vârsta de peste 18 ani pot obține pașaport electronic cu o valabilitate de 10 ani, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, valabilitatea documentului este de 5 ani. În cazul copiilor cu vârsta sub 12 ani, pașaportul poate fi folosit 3 ani’’.

De la începutul lunii și până la data de 14 iunie, la Serviciul de Pașapoarte Neamț au fost depuse 1.106 cereri, din care 220 pentru pașapoarte temporare, iar 886 pentru cele simple electronice. Tot în perioada analizată, au fost soluționate 2.732 de cereri.

V. ANDRIEȘ