În Neamţ nu există nici un focar de pestă porcină

•„Judeţul Neamţ este liber de pestă porcină africană, nu există nici un fel de suspiciune confirmată, zilnic avem aduse aici cadavre de porci, purcei, aflate în lucru (pentru analize, nn). Judeţul Neamţ este cantonat în zona 1, ceea ce înseamnă comercializarea fără restricţii sanitar veterinare, în raport cu judeţele din partea a treia, în care evoluează pesta pesta porcina africană”, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul DSV Neamţ, Sorin Ulea.
„Nu avem pestă porcină pentru că s-au luat măsuri în Neamţ, dar ne-a ferit şi Dumnezeu. A fost o suspiciune la limita judeţului cu Vaslui, dar nu s-a confirmat sub nici o formă vreun focar nici acolo, nici în altă parte a judeţului”, a declarat ieri, prefectul de Neamţ, Daniela Soroceanu, într-o conferinţă de presă comună cu directorul DSV Neamţ, Sorin Ulea. Prefectul a precizat că „Datorită acestei sesizări de la Oniceni, acolo unde a fost suspiciunea, pornită de la un cetăţean, ne-am dat seama că informaţiile au ajuns în fiecare gospodărie. Ne-a bucurat foarte mult faptul că cetăţenii au răspuns acestui tip de informare şi că orice măsură de prevenţie are un rol benefic”.
„Aceste campanii de informare a cetăţenilor sunt binevenite, cele mai multe din aspectele nedorite s-au realizat din necunoaştere, motiv pentru care noi am dat o mare importanţă acestor campanii în rândul gospodăriilor”, a dăugat directorul Ulea.

Subiectul principal abordat în conferinţa de presă a fost înţelegeriea fenomenului pestei porcine africane, în România, chiar dacă Neamţul este, la această oră, ferit de Dumnezeu, sum a spus prefectul Daniela Soroceanu.
DSV Neamţ a dorit să înlăture supoziţiile neconforme cu realitatea vizavi de apariţia focarelor, ce se întâmplă cu porcii de acolo, cine şi cum şi în baza cărui act normativ se sacrifică ei, ce se întâmplă cu carnea.
În ce priveşte judeţul Neamţ, există un Centru Local de Combatere a bolilor; au fost închise târgurile pieţe şi oboare, nu se mai comercializează porci acolo.
Au avut loc acţiuni de instruire cu medicii veterinari efectuate în teren şi la nivelul direcţiei. Instruiri cu gestionarii fondurilor de vânătoare (12 în Neamţ), au fost puse la punct măsurile de prevenţie, s-a luat act de legislaţia în vigoare ştiut fiind faptul că mistreţul reprezintă principalul incubator de virus. Administratorii de ferme autorizate sanitar veterinar care cresc porci au participat la acţiuni de instruiri, cu obligativitatea acestor administratori de a transmiste un plan de măsuri care să scoată în evidenţă măsurile de bio-securitate la nivelul fermelor.
Totuşi, problema se pune în cazul exploataţiilor neprofesionale, cu alte cuvinte, ograda omului. „Nu din cauza reticenţei oamenilor, ei se fac mai geu a înţelege acest mecanism şi riscul transmiterii din sistem gospodăresc în exploataţiile comerciale. Nu cred că poate da cineva asigurări că Neamţul va fi ferit de virusul acestei boli, important este ca noi să parcurgem toate măsurile din planul de măsuri”, a adăugat directorul DSV Neamţ.