În minivacanță, descindere a inspectorilor sanitari veterinari în unitățile de alimentație

25/05/2018

Medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț și cei de la circumscripțiile comunale au început, de ieri, controalele în unitățile de alimentație publică. Verificările se vor desfășura până pe 3 iunie, interval în care sunt minivacanțele prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor și a zilei de 1 iunie. Acțiuni similar au loc în toată țara. în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară, astfel încât conducerea DSVSA Neamț a precizat că verificările se vor concentra în zonele de agrement, în localităţile de interes turistic, în care se organizează anumite evenimente -târguri de vară, pensiuni turistice, parcuri și paviloane expoziționale în care se organizează  festivaluri de tip ”Street Food”, aşezăminte de cult unde au loc pelerinaje ocazionate de sărbători religioase.

Scopul acestor controale este de a preveni apariția unor episoade de toxiinfecție alimentară, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru protejarea sănătăţii consumatorilor. Inspectorii sanitari veterinari vor controla modul în care sunt respectate cerințele și normele legale, cum sunt cele privind: igiena și întreţinerea spaţiilor, facilităţilor şi a echipamentelor de lucru, respectarea bunelor practici de igienă și de producție, asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, corectitudinea etichetării şi a marcării acestora, condițiile privind manipularea, transportul, depozitarea, prepararea, expunerea și comercializarea produselor alimentare”, a transmis DSVSA.

Astfel, obiectivele vizate sunt unități de tip fast food, depozite alimentare, unităţi de tip supermarket şi hipermaket, magazine alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach-baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică în care se prepară şi se servesc alimente. Nemțenii trebuie să știe că, oriunde s-ar afla în aceste minivacanțe, pot apela numărul de telefon al „Call Center”–ului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care poate fi apelat non-stop, gratuit, din orice reţea de telefonie, la care pot sesiza neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor.

Geanina NICORESCU