*Cooperativa nu mai este un CAP comunist *Fermierii beneficiază de multe facilități fiscale *Fonduri europene sunt 90 % nerambursabile
La Camera Deputaților a fost depus proiectul de lege privind stimularea cooperativelor din agricultură. Un nou concept de cooperativă. Vechea lege a cooperației agricole, care nu a mai fost modificată de 12-13 ani, va căpăta o formă nouă, în care cooperativa are o definiție radical schimbată. Pe scurt, cooperativa nu mai este un CAP comunist. Asocierea și cooperarea dintre producători sunt esențiale în ceea ce privește consolidarea puterii de negociere, procurarea utilajelor și tehnologiilor agricole, creșterea gradului de acces la credite, introducerea inovațiilor și a ideilor noi de management.
Noul act normativ vizează trecerea la un nivel superior de dezvoltare și de eficientizare a agriculturii românești, care dispune de un potențial mai mare de produse autohtone, pe care va trebui să le găsim pe rafturile hipermarketurilor. Se dorește o organizare mai bună, prin crearea și stimularea de cooperative pe principii moderne.
La nivelul județului Neamț sunt înființate două cooperative agricole, una la Horia și alta la Zănești. Ambele sunt profilate pe producerea și comercializarea produselor agricole, din domeniul cerealier.
*Facilități fiscale
Fermierii care aleg să se asocieze sau să devină membri în cadrul unei cooperative vor beneficia de o serie de facilități fiscale. De exemplu, membrii unei cooperative vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit sau de la plata impozitului pe norma de venit, pentru persoane fizice. Asta doar pentru producția comercializată prin intermediul cooperativei. În același timp, fermierii vor avea o scutire de plată pentru costurile pe bunuri. Adică nu se va mai plăti impozitul pe teren sau animale, daca producția acestora este comercializată prin cooperativă. O altă facilitate va fi aplicarea de taxare inversă în cadrul cooperativei, pentru membrii acesteia. Mai există, la nivel de cooperativă, și o scutire de 20% din impozitul pe profit. Totodată se are în vedere și scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia. Contractele de concesionare/închiriere a suprafețelor de pajiști încheiate de asociațiile de crescători rămân legal valabile cu condiția menținerii membrilor și a numărului de animale de la momentul încheierii contractelor.
Prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorii agricoli care se asociază pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului. Practic, membrii cooperativei agricole vor realiza investiții pe bani europeni, partea lor de contribuție fiind de doar 10%. La un proiect de un milion de euro, cooperativa va veni cu doar 100.000 euro.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU