În apropierea sărbătorilor, inspectorii veterinari încep controale „la sânge“

* De mâine se instituie serviciu de permanență la sediul DSVSA Neamț

În apropierea sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Protecția Alimentelor Neamț anunță demararea controalelor specifice acestei perioade și aplicarea unor măsuri suplimentare, toate cu scopul de a proteja sănătatea publică și interesele consumatorilor.

O parte dintre aceste acțiuni se vor realiza împreună cu reprezentanți ai altor instituții abilitate, în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare, dar și în unitățile de alimentație publică.

Astfel, începând de astăzi și până pe data de 4 ianuarie 2016, inspectorii DSVSA Neamț vor forma echipe mixte cu reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție, echipe care vor controla atât mișcarea animalelor, cât și  trasabilitatea produselor alimentare.

O altă măsură dispusă de conducerea DSVSA este organizarea unui serviciu de permanență, în perioada 1 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, la nivelul întregii rețele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

„Această decizie a fost luată pentru a facilita cetățenilor fie accesul la informații, fie pentru a sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor. Un alt motiv  pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, generat de confirmarea acestei boli în Ucraina. Ținând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului și va fi conceput pentru ca toți cetățenii să poată efectua această testare“, au transmis reprezentanții DSVSA.

Începând cu data de 7 decembrie, DSVSA Neamț va informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum și  programul de lucru al acestora.

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spiralis, reprezentanții DSVSA Neamț recomandă cumpărarea cărnii de porc, a produselor sau preparatelor obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

Geanina NICORESCU