“În alpinism, semnăm un contract nescris pentru vieţile noastre”

Ora de „Campionii României“ s-a ţinut vineri, 18 mai 2018, în sala de sport a Colegiului Tehnic „Spiru Haret“ din Piatra Neamţ. Patru clase. în total cam 120 de elevi, au răspuns prezent la întâlnirea cu Ionuţ Ştefănescu, profesor de sport la bază, dar în prezent angajat al Casei Corpului Didactic Neamţ. Ce l-a recomendat pe Ştefănescu pentru a fi parte a acestui proiect? Este unul dintre cei mai vechi practicanţi de arte marţiale din judeţul Neamţ, cu rezultate importante atât ca sportiv, cât şi ca antrenor la clubul pe care l-a înfiinţat, Ronin Piatra Neamţ. Numai că activitatea sa sportivă nu se rezumă doar la karate, ci este completată de alpinism. Este unul dintre alpiniştii cunoscuţi din Neamţ, cu ascensiuni importante pe munţii din Europa, Africa, America de Sud şi Asia. Nu a ajuns încă pe Everest, cel mai înalt punct de pe Terra, dar a bifat o serie de vârfuri muntoase importante precum Elbrus (5.642m – cel mai înalt pisc din Europa), Mont Blanc (4.810m – cel mai înalt pisc din Munţii Alpi), Kilimanjaro (5.895m – cel mai înalt vârf din Africa), Cerro Aconcagua (6.962m – Argentina, cel mai înalt munte din lume în afara piscurilor din Himalaya), Baruntse (7.129m) sau Cho Oyu (8.201m – cel mai înalt vârf cucerit de alpinist).
Experienţa acumulată în asemenea expediţii, dar şi în sala de antrenament, l-au făcut pe Ionuţ Ştefănescu să le povestească elevilor despre dreptul la a visa al fiecăruia, despre reuşite şi eşecuri, despre cum te pregăteşti pentru o aventură şi în ce fel obţii rezultate meritorii în orice domeniu. Primul exemplu a fost despre echipă. “În alpinism semnăm un contract nescris pentru vieţile noastre. Dacă nu am încredere în colegul meu, că face totul aşa cum trebuie, atunci gândul meu acolo sus pe creste nu va fi la a urca şi mai mult, ci la a fi atent să nu cad. Pe munte, echipa trebuie să fie toată conectată la acelaşi ţel. Eu depind de colegii mei, dar şi colegii mei depind de mine”, a spus invitatul. Ştefănescu a continuat apoi discuţia despre munca în sala de antrenament alături de practicanţii de arte marţiale, dar şi despre obligaţiile pe care le au oamenii atunci când ies din casă. „În orice activitate din viaţă fiţi voi un exemplu pentru ceilalţi. Cînd mergem într-o drumeţie sau doar la plimbare prin oraş, nu trebuie să se ştie că a fost cienva pe acolo. Sau pe munte când urcăm, atunci când cărăm un ruscas plin cu lucruri şi mâncare, după ce mâncăm sigur ne putem căra şi ambalajul acasă. Pe munte nu este nimeni care să vină să-l strângă. Dacă tu sau tu sau tu (n.n. – arăta câte un elev în sală) îţi strângi gunoiul, atunci nu va putea să spună nimeni că avem o ţară murdară. Doar aşa făcând vom avea apoi dreptul să le cerem celorlaţi să fie corecţi“, a afirmat Ionuţ Ştefănescu. Şi copiii au vrut să ştie despre expediţii şi destinaţii, iar invitatul le-a povestit. Le-a spus şi cum a crezut că poate ajunge în Masivul Himalaya şi cum totul s-a legat în favoarea sa, deşi el era conştient de faptul că din punct de vedere financiar o astfel de aventură era greu de realizat. Totuşi, în 2010, alpinistul a ajuns pe Chulu West (6414), pentru prima dată în cel mai cunoscut masiv muntos al lumii. Au urmat, ani la rând alte şi alte ascensiuni şi multe amintiri adunate. Şi-a încercat norocul pe Ama Dablam (6.856m), dar s-a oprit la altitudinea de 6.000 de metri. A ajuns în schimb pe Baruntse (7.129m), Mera Peak (6.476m), Cho Oyu (8.201m), Island Peak (6.189m) sau Lobuche Peak (6.119m)
Ionuţ Ştefănescu le-a dat câteva indicii elevilor şi despre cum se obţin rezultatele bune la învăţătură. „Nici un profesor nu vrea să înceapă anul şcolar cu o notă proastă dată unui elev, aşa că la început de an este vremea cea mai bună pentru a pune mâna pe o astfel de notă. Sau iarna, cînd nu este timp prea mult de stat afară în frig, puteţi să vă atingeţi acest obiectiv, nu vara, când este frumos afară şi gândurile voastre nu pot sta prea mult la învăţat. Dar important este să fii mereu pregătit“, le-a transmis antrenorul. Fără a le spune clar că în viaţa trebuie să ai continuitate într-o activitate pentru a avea succes, să fii perseverent şi determinat, de fapt Ştefănescu tocmai asta le-a explicat copiilor. Şi i-a rugat să îndrăznească să viseze. „Dacă voi nu visaţi la note mari la examenul de la sfârşitul clasei a opta, atunci cine să o facă pentru voi? Trebuie să vă doriţi să ajungeţi undeva, dar să nu vă aşteptaţi să primiţi ceva căzând din cer. Dacă voi vreţi să faceţi mişcare pentru sănătate, atunci ieşiţi din case, pentru că părinţii nu vă vor opri. Nu neg importanţa şi nevoia a de a sta pe internet în zilele noastre, dar contează cît stăm pe diferite site-uri. Ce urmărim acolo? Viaţa trebuie să o trăiţi voi, nu priviţi pe internet la cum şi-o trăiesc alţii“, a completat invitatul. Ionuţ Ştefănescu i-a invitat pe elevi şi a la învăta despre fotografie: „Este noua mea mare provocare şi sunt dedicat 100%. Vreau să învăţ, dar şi să-I învăţ pe alţii despre acest domeniu care mi se pare fascinant. Şi vă aştept orcând să învăţăm împreună, să facem drumeţii împreună, să plantăm copaci pe dealuri, să mergem pe munte“.
(Text şi foto: Mihalcea Marcel – DJST Neamţ)