Impresii pozitive după „Cupa Kober”

tudor antonescu Toţi sportivii şi oaspeţii ediţiei din acest an a Cupei Kober la tenis de câmp au plecat cu o impresie pozitivă din municipiul Piatra Neamţ. Devenită o competiţie deja tradiţională, la cea de-a 15-a ediţie, şi înscrisă în calendarul Federaţiei Române de Tenis, concursul de pe cele două terenuri ale clubului Condor Piatra Neamţ s-a bucurat de o serie de meciuri spectaculoase, copii au demonstrat că au un real talent, şi mulţi dintre câştigători au avut mult de muncit pentru a ridica la final cupa oferită învingătorului. Una dintre cele mai constante sportive prezente în premieră la Cupa Kober a fost Biana Bulat, de la Viva Tenis Club din Galaţi, care a evoluat foarte bine până în finală, unde a întâlnit-o pe Maria Gaşpar, venită tocmai de la Timişoara. Bianca a fost susţinută de părinţi să se apuce de tenis, pe care îl consideră un sport frumos dar destul de dificil. „M-am simţit foarte bine la Piatra Neamţ, unde mă aflu pentru prima oară. Concursul a fost unul destul de bun pentru mine, la început a fost mai uşor, dar din semifinale s-a complicat, însă şi adversarele au fost destul de valoroase. Mie îmi place să joc tenis pentru că mi se pare un sport elegant care mă defineşte. Cred că atuurile mele principale sunt mişcarea, mă mişc foarte bine în teren, iar lovitura care îmi este momentan cel mai bine este dreapta. Modelele mele în tenis sunt Rafael Nadal şi Simona Halep. Simona este o fată muncitoare, care şi-a dat silinţa şi până acum i-a ieşit aproape totul. Eu vreau însă să fiu mai bună ca ea, să ajung numărul 1 mondial şi să stau acolo mult timp”, a spus jucătoarea de la Galaţi. Luni, în jurul orei 14.30 a avut loc festivitatea de premiere la toate categoriile de vârstă, iar cei mai buni au fost recompensaţi cu premii atractive şi interesante din partea organizatorilor. Clubul gazdă, Condor, a fost prezent cu 10 copii la startul competiţiei, însă doar 2 au reuşit să urce pe podium, Evelina Gherasim, la 14 fete, şi Mihai David, la 14 ani băieţi. „Am avut 2 copii pe podium, e destul de bine, noi plecăm acum cu o nouă generaţie de copii de 7 – 8 ani, care sunt foarte buni, dar care va trebui să se mai rodeze în anii care vor urma şi sperăm ca încet, încet să avem rezultate deosebite cu ei, atât pe plan naţional cât şi internaţional. Vara aceasta este plină de competiţii naţionale şi probabil că copiii vor alege să meargă la turneele care sunt aproape de casă, sunt foarte multe concursuri la Bacău, Iaşi, Roman sau Vaslui şi, în funcţie de cât va dori fiecare va alege la ce turnee să meargă”, a declarat Romeo Stoica, organizatorul principalul al Cupei Kober. Începând cu anul 2013, arbitrul Cupei Kober este Tudor Antonescu, de la Bucureşti cel care practică această meserie încă din anul 1981. Tudor Antonescu a fost arbitru internaţional de linie, arbitru naţional de scaun, iar în această perioadă a avut ocazia să conducă meciuri ale unor jucători importanţi din tenisul mondial.

Rep: Domnule Tudor Antonescu, bun venit la Piatra Neamţ, pentru a câta oară?

T.A: Bun găsit, sunt pentru a treia oară la Piatra Neamţ, un oraş frumos şi primitor. Concursul s-a desfăşurat în bune condiţiuni, au fost şi jucători de valoare, de exemplu Răzvan Cucu, de la Oneşti, la 10 ani, unde a şi câştigat la categoria lui. El s-a remarcat şi la ultimele concursuri în ţară, dar acum să îl vedem şi la campionatul naţional care va fi la Brăila.

Rep: Aveţi o experienţă veche în acest sport, de ce în ultimii ani tenisul masculin românesc nu mai este la acelaşi nivel cu cel feminin?

T.A: Fetele sunt mai ascultătoare şi mai muncitoare, băieţii au talent dar sunt mai leneşi, şi de aici intervin diverse probleme, nu sunt chiar aşa ascultători.

Rep: Cum e tenisul din zilele noastre faţă de cel din anii 80?

T.A: A crescut viteza de joc, tehnica, cum e Federer, le cam ştie pe toate, Wawinkra a dovedit duminică că se poate cu reverul cu o mână, el a jucat fantastic, iar restul ce să zic, îmi place şi Monfils, e „show man” şi cam asta e. Bine, preferatul meu e Nadal, la băieţi, şi la fete Sharapova. Ţin cu a noastră, cu Simona Halep, e normal că sunt român, ea de mică a fost muncitoare şi ascultătoare şi de aia a ajuns acolo unde a ajuns, ca şi celelalte fete, chiar şi Andreea Mitu, care a muncit enorm de mult, deşi mulţi nu credeau că o să ajungă, dar a ajuns în prima 100 în clasamentul WTA, cred că undeva în primele 70 de locuri.

Rep: Foarte mulţi specialişi spun că Roger Federer este cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile, sunteţi de acord cu aceste afirmaţii?

T.A: Se pare că da, mie mi-a plăcut Andre Agassi foarte mult, Pete Sampras de asemenea, au fost şi în trecut jucători de mare valoare.

Rep: Ce nume mari din tenisul mondial aţi arbitrat în această perioadă, din anul 1981?

T.A: Păi i-am arbitrat pe Sergi Bruguera, Goran Ivanisevic, Tomas Muster, Montoya, pe Ilie Năstase la Cupa Davis, a fost şi John McEnro cu Jimmy Connors în anul 1984, când ne-au bătut cu 5 – 0, nu aveam nicio şansă.

Rep: Sunt dese astfel de concursuri gen Cupa Kober în ţară, la nivel de juniori?

T.A: Sunt destul de multe turnee la nivel de juniori, dar concursul de la Piatra Neamţ are premii frumoase, adică se dau cupe, materiale sportive, mai puţin se fac astea în ţară, chiar şi în Bucureşti.