Importatori sancţionaţi drastic de comisari

23/11/2012

Cele mai mari amenzi date de comisarii Gărzii Financiare, luna trecută, au fost la prestatorii de servicii, la importatori şi la societăţile de leasing. Din cele 35 de firme de import şi de leasing controlate, 20 au fost sancţionate pentru evaziune fiscală, valoarea totală a amenzilor fiind de 15.100 lei, la care se adaugă confiscări de bunuri fără documente de provenienţă în sumă de 400 de lei. Toţi prestatorii de servicii verificaţi în octombrie au fost prinşi în neregulă, comisarii aplicând 18 amenzi, însumând 9.400 lei.

“Din cele 175 de societăţi comerciale verificate, au fost depistate acte de evaziune fiscală şi alte abateri la 126, astfel că au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 86.000 lei şi au fost confiscate bunuri care au cumulat peste 5.500 de lei”, a declarat Emil Paşcău, şeful Gărzii Financiare Neamţ. Doar şase firme din domeniul exploatării lemnului au fost verificate, iar comisarii au găsit nereguli la 5 dintre acestea. Amenzile date au fost în sumă de 2.200 de lei, dar confiscările lemn fără acte au fost de valoare aproape dublă, însumând 3.800 de lei. Un alt segment verificat a fost cel al vânzărilor de materiale de construcţii, din 8 firme verificate, şapte fiind amendate cu 4.200 de lei în total.

Micii comercianţi din pieţe au fost şi ei controlaţi luna trecută, toţi şase fiind amendaţi cu 2.000 de lei şi le-au fost confiscate toate cele 64 pachete de ţigări de provenienţă moldovenească. De altfel, în octombrie cele mai multe dintre controalele Gărzii Financiare Neamţ au fost la comercianţii din pieţe, târguri şi oboare. La cele 54 de acţiuni au fost 51 de firme amendate cu 28.600 de lei şi bunuri confiscate de aproape 600 de lei. De asemenea, toţi cei şapte comercianţi de băuturi alcoolice verificaţi au fost amendaţi, suma totală fiind de 3.100 de lei.

La finele lunii trecute, comisarii au finalizat patru dosare penale pe care le-au trimis organelor de cercetare, prejudiciul total în aceste cazuri fiind de peste un milion de lei. Nu a fost posibilă instituirea sechestrului decât asupra unor bunuri evaluate la 468.000 lei prin care să se poată recupera măcar o parte a pagubei adusă bugetului.