Îmbrăcaţi ca pentru mall, rătăciţi pe Muntele Ceahlău

16/09/2017

Salvamontiştii nemţeni au fost anunţaţi, în seara de 14 septembrie, că doi tineri au rămas fără lumină şi fără posibilitatea de a continua drumul, undeva între Poliţa Scaius si Cascada Duruitoarera, pe una din cele mai abrupte porţiuni de potecă, cu risc major de a cădea în gol. 

“Puşi în legătură, conform procedurii, cu dispecerul Salvamont, au fost sfătuiţi să nu se mai deplaseze nici măcar un pas, până la venirea echipei de intervenţie. Norocul lor a fost că în apropiere exista o echipă, la avanpostul din Poiana Printului, care înnopta acolo, urmând ca a doua zi să urce în tura la Baza Dochia, şi care i-a găsit în mai putin de 30 de minute, în punctul numit “La Crucea Aviatorului “deasupra Cascadei Duruitoarea.  Despre echipament ce să mai vorbim , tinerii de 21 de ani  din Fălticeni-Suceava, probabil confundaseră muntele cu vreun mol sau club de noapte”, a spus Raul Papalicef, şeful salvamontiştilor nemţeni. 

 “Este bine de ştiut că în acestă perioadă a anului nu mai există crepuscul, iar ziua fiind în descreştere accelerată, bezna se instalează imediat dupa apusul soarelui,  fiind  profundă şi totală. Lumina telefoanelor mobile nu poate penetra întunericul decât pe o rază care nu-ţi asigură identificarea semnelor de marcaj şi evitarea zonelor de cădere în gol, iar autonomia acestor aparate este foarte scăzuta (câteva zeci de minute, când aparatul este încărcat la maxim)”, mai spune Papalicef.

Misiunea s-a încheiat în jurul orei 22, când maşina de intervenţie i-a preluat de la baza muntelui.

Geanina NICORESCU