IERI, ÎN ZIUA A DOUA A FESTIVALULUI DE DATINI ŞI OBICEIURI DE IARNĂ „STEAUA SUS RĂSARE”

28/12/2017

Ieri după amiază, la Piatra Neamţ, excepţional Festival de Datini şi Obiceiuri, care a aras sute de pietreni pe străzile municipiului.
Au fost pe străzile din oraş şi pe scena de pe Platoul Curții Domnești de formații venite de peste graniță, din județele din țară și de grupuri nemțene. Lista participanților a fost deschisă de “Căiuții de la Mihoreni” (Cernăuți, Ucraina) și Ansamblul folcloric “Chișcărenii și Moștenitorii” (Republica Moldova). Din țară, invitaţi sunt Ansamblul “Cununa Someșană” (localitatea Maieru, județul Bistrița Năsăud), Ansamblul folcloric aromân “Dor” (Sarighiol, Tulcea), Ansamblul folcloric „Cerbul” de la Heleşteni (judeţul Iaşi), Urșii de la Asău (judeţul Bacău), Ansamblul de Datini “Capra de la Mălini” și Grupul Folcloric “Bogdana” din Bogdănești (ambele din județul Suceava), Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă din Tudora (județul Botoșani). Iar din Neamţ: Alaiul de datini şi obiceiuri Agapia, Alaiul de datini şi obiceiuri “Roznovenii” (Roznov), Ansamblul folcloric “Ozana” de la Târgu Neamț, şi Ansamblul „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Cea de a doua zi a Festivalului a început cu tradiționala paradă a formațiilor , de la ora 16:00 pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel “Ceahlău” – Teatrul Tineretului. Apoi, pe scena amplasata pe Platoul Curții Domnești, a urmat un spectacol extraordinar al măștilor și al obiceiurilor tradiționale din vremea sărbătorilor de iarnă.