Ideri de afaceri: creșterea porcilor Mangalița

13/12/2017

*Carnea conţine acizi graşi omega-3 şi antioxidanţi naturali
*Recomandată persoanele cu boli cardiovasculare sau diabet
Porcii Mangalița au intrat serios în atenția consumatorilor, mai ales în preajma Crăciunului, când tot mai mulţi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un kilogram de carne despre care se spune că este dintre cele mai sănătoase. Au intrat și în atenția fermierilor care vor să investească în creșterea porcilor, după ce guvernanții le-au promis subvenții suplimentare pentru rasele autohtone Mangalița și Bazna.
Mangaliţa este o rasă creată din încrucişarea dintre porcii domestici cu mistreţi. Animalul are cap mic, urechi mari care atârnă, are gât mare și o ceafă lată și scurtă. Corpul este de mărimea unor porci obișnuiți, cu spate solid și trunchiul lung. Are picioare scurte și burta mare. E ușor de recunoscut prin părul său creț de culori alb, gri, roșu, negru.
*Creșterea în libertate garantează o carne delicioasă!
Porcii Mangalița nu cer condiții speciale și nici investiții prea mari, întrucât se adaptează foarte ușor la condițiile în care trăiesc. Pot habita cu ușurință în spațiu liber, dar și în spații îngrădite. Porcilor Mangalița le place să alerge, iar această creștere în libertate le garantează o carne delicioasă, preferata chiar și de amatorii de produse bio.
Porcii Mangalița sunt ierbivori și consumă cu satisfacție porumb și furaje. Nu sunt pretențioși la acest capitol. Se pot hrăni și cu plante, mere, varză, dar și tarâțe, chiar și iarbă. Porcii din această rasă sunt rezistenți la condițiile climaterice mai puțin favorabile. Datorită blănii care o au pe spate, pentru care mai sunt numiți „oile cu șorici”, suportă cu bine gerul de iarnă.Rasa de porci Mangalița este imună la multe boli, cel mai probabil din motiv că reprezintă o încrucișare a mistrețului sălbatic și a porcului obișnuit.
Mangalița sse maturizează devreme, la mai puțin de un, deja pot să de-a viața la o nouă generație. Rasa de porci este mai puțin prolifică. O scroafă poate da 5-6 purcei, faţă de cei 8-10 şi chiar mai mult la o rasă comună. În schimb, toate aceste dezavantaje sunt compensate de preţul de vânzare al cărnii, dublu față de rasele comune.
*Mangalița, „porcul-somon”
Porcii din această rasă sunt foarte apreciați pentru carnea gustoasă și foarte sănătoasă. Este mai închisă la culoare, fiind fragedă şi suculentă, iar gustul, datorită nivelului redus de colesterol, aminteşte mai mult de carnea de mistreţ decât de cea a porcilor din rasele europene.
Rasei Mangalița i se mai spune şi „porcul-somon” pentru că are carenea cu un conţinut mare de acizi graşi nesaturaţi de tip omega 3, 6 și 9, asemenea uleiului de măsline sau grăsimii de somon. Aceasta este recomandată și pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet. Din acest motiv, Mangaliţa se încadrează în categoria porcilor „de lux”, în care se mai numără porcul vietnamez și porcul iberic.
Procesarea produselor este elementul cheie într-o afacere de succes. Fermierilor li se recomandă să vindă produsul finit, nu porcul! Carnea de porc Mangalița este foarte bună pentru realizarea produselor precum cârnați, caltaboș, tobă, șunculiță, jambon, slănina afumată, ciolan afumat. Produsele din carnea de Mangalița sunt de calitate, mai sănătoase și ușor de digerat. Conservate în timp îndelungat sau prelucrate își îmbunătățesc calitățile gustative. Carnea rasei de Mangalita conține puțină apă, fiind recomandată pentru obținerea produselor bazate pe uscare și pentru fabricarea șuncii.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU