Idei practice: menta la ghiveci

22/10/2018

* Planta crește repede dacă este bine îngrijită
*Frunzele tinere au o aroma mai intensă

În sezonul rece, plantele aromatice le cumpărăm direct din magazin, uscate și puse în pungi, cutiuțe sau borcanășe, cu etichete viu colorate, lipsite însă de o bună parte din gustul care scoate în evidență orice rețetă. Mai îndrăznețe sau clasice, combinațiile pot să schimbe o masă cu totul, iar prietenii s-ar putea să fie mai mult decât încântați. Și printre toate aceste plante, una dintre cele mai interesante – și în egală măsură mai puțin folosită decât ar merita – rămâne menta. Este o plantă perenă și se folosește în lumea întreagă la prepararea de ceaiuri, jeleuri, salate, lichioruri ori înghețate.

*„Grădina de condimente”…

Având o aromă puternică și inconfundabilă, menta aduce profituri considerabile într-o piață cu cerere în continuă creștere. Deosebit de interesant că poți porni o mică afacere pe suprafețe foarte mici, chiar și pe… balcon. Menta se pretează a fi folosită și pentru a da un aspect aparte grădinilor rustice, devenite astfel ”grădina de condimente”.
Soiul Mojito Mint este foarte căutat, fiind vorba de nelipsitul ingredient al băuturii Mojito, celebră în baruri, restaurante și la terasele de pretutindeni. Este un soi de mentă cu o aromă puternică, stringentă putând fi ultilizată atât ca plantă aromatică, dar și medicinală.
Menta poate să schimbe cu totul o limonada banală, să fie piesa de rezistență într-un sos, să împrospăteze acea rețetă pe care ați făcut-o de mai multe ori fără să experimentați. Decât să cumpărați mentă uscată sau să căutați mentă proaspătă prin piețe și magazine, cel mai simplu ar fi s-o creșteți chiar acasă. Nu costă mult, nu necesită eforturi prea mari, iar rezultatul va schimba felul în care gătiți. Și, în plus, mirosul de mentă este mereu plăcut și proaspăt. 

*  Alegeți vasul sau ghiveciul potrivit!
  
Cu florile sale care pot varia de la alb la purpuriu, cu frunzele de un verde intens, menta preferă un mediu cu un nivel ridicat de umiditate, sol cu destulă apă și spațiu suficient, pentru că este o plantă rezistentă și invazivă. Acesta este principalul motiv pentru care este recomandat s-o plantați în ghivece mai mici sau mai mari și nu în grădină, unde ar putea scăpa ușor de sub control și va sufoca alte specii de plante mai puțin rezistente. Menta poate fi plantată oricând, ținută în interior în perioadele reci, se va dezvolta repede, așa că veți avea mereu la îndemână o sursă de mentă proaspătă.  
 Alegeți vasul sau ghiveciul potrivit, în care puneți un strat de compost. Dacă este un ghiveci de mici dimensiuni, atunci puneți o singură planta care va crește repede. În cazul recipientelor mari încercați să plantați firele la cel puțin 40 de cm distanță pentru a le lăsa suficient spațiu pentru  dezvoltare.
Menta este o plantă rezistentă la variații de temperatură și de lumină, așa că le puteți așeza în bucătărie, pe un pervaz lat, într-o verandă ușor accesibilă sau pe balcon. Recipientele cu mentă trebuie udate periodic, fără exagerări, eventual le așezați pe o farfurie ceva mai mare pentru a prinde surplusul de apă. Menta va crește repede dacă este îngrijită, așa veți avea în permanență frunze proaspete pentru o limonadă răcoritoare sau pentru o rețetă ieșită din comun. Este doar o chestiune de imaginație. Nu uitați că frunzele tinere vor avea o aroma mai intensă, iar dacă vreți să extindeți perioada de cules, smulgeți bobocii pe măsură ce apar.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU