Idei practice în livadă: secretul coroanei dorite la pomi

23/04/2018

*Dirijarea ramurilor prin legarea de ele a unor greutăți
Sticle cu apă prinse de ramurile pomilor fructiferi, o imagine neobișnuită ce ar putea mira pe mulți, însă pomicultorii cu experiență cunosc rolul acestei metode practice pentru obținerea coroanei dorite. Pomicultorii au dovedit astfel că pot găsi rapid idei practice, metode inedite de îngrijire a livezilor, prin care să dirijeze ramurile pomilor fructiferi astfel încât să obținem forma de coroană dorită, dar și pentru a evita ca lăstarii să nu se ridice și să umbrească fructele.
Cea mai la îndemână soluție este dirijarea pomilor cu sticle de plastic umplute cu apă legate de ramurile pomului astfel crengile să fie dirijate în lateral, fiind astfel împiedicate să de îndrepte în sus. Foarte important de reținut este că sticlele trebuie umplute lngă pom, în funcție de cât de viguroase sunt ramurile astfel încât să nu riscați să le rupeți sub greutate acestora.
Atenție! Recipientele de plastic pot fi înlocuite cu varianta „din sticlă” dacă livada este una ecologică și doriți să folosiți materiale reciclabile.
*Coroana de formă aplatizată, după mai multe metode
Dirijarea pomilor fructiferi se poate face cu ușurință de fiecare gospodar dacă vrea să evite tăierile și rănile de pe pomii fructiferi. Este o metodă care se bazează pe schimbarea poziției naturale a ramurilor în scopul creșterii și fructificării.
Metoda folosirii sticelor de plastic umplute cu apă poartă numele de „înclinarea ramurilor” și constă în schimbarea poziției naturale în sensul apropierii de orizontală sau chiar coborarea lor sub orizontală și fixarea cu agrafe sau legarea cu diferite materiale.
Aceasta operație are ca efect încetinirea ritmului de creștere, slăbirea vigorii, garnisirea mai bună cu formațiuni de semischelet și de rod, urmată de favorizarea diferențierii mugurilor florali. Dirijarea ramurilor de pomi fructiferi se poate face nu numai cu sticlele cu apă, ci și prin legarea ramurilor cu sfori de ţăruşi, de trunchi, de ramurile pomului vecin pe direcţia rândului sau prin utilizarea unor distanţiere din ramuri.
Se pot aplica şi alte greutăţi legate de ramuri, greutăți care pot fi confecţionate prin turnarea de beton în pahare de diverse capacităţi. În acest caz, prinderea de ramuri se va face cu o sârmă fixată de ramură cu un cârlig de rufe. Sub acţiunea greutăţii ramura se apleacă în timp, iar când efectul este realizat, greutatea se mută.
Tina CONREA-ZĂPODEANU