*Ceapă proaspătă este crescută în cel mai mic spațiu posibil
Cine stă la bloc sau are foarte puțin spațiu pentru a cultiva legumele preferate poate folosi soluții adecvate. A fost experimentată o metodă nouă de cultivare a cepei pentru foi, care asigură obținerea unei recolte mereu proaspete pentru rețetele familiei. Este vorba despre cultivarea cepei pe verticală, folosind sticle sau bidoane de plastic.
Ceapa cultivată în sticle de plastic poate fi ținută atât pe balcon, cât și pe pervaz sau în orice spațiu mic, dar cu acces la o sursă se lumină naturală.
Pentru a porni la drum, este nevoie de o sticlă de plastic de 2 litri sau chiar mai mare. Sunt de preferat bidoanele de 5 litri pentru o recoltă mai bună. Mai este nevoie de pământ fertil de grădină, o foarfecă și arpagic.
*„Tehnologia“ de cultură
Se fac găuri suficient de mari pe suprafața bidonului pentru a permite creșterea cepei, dar având grijă ca ele să nu permită pământului să „curgă“ afară. În orice caz, aceste găuri pot fi mărite pe măsură ce crește ceapa. Ele pot fi realizate și cu un fier încins sau un cerc de sârmă încinsă. Se umple apoi bidonul cu straturi de pământ și de arpagic poziționat către exterior, în dreptul găurilor. La final se udă ceapa, operațiune care se ce repetă o dată la două zile sau de cât ori este nevoie de apă. „Ghiveciul“ cu ceapă verde se poziționează pe pervaz sau în alt loc, dar la lumină.
Este un procedeu foarte ușor, la îndemână. În timp scurt, fermierul de la bloc va avea ceapă proaspătă, crescută în cel mai mic spațiu posibil.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU